LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij reageert op Dier&Recht
'Aanmoediging om longaandoeningen verder op te pakken'
Die meldt vandaag in het AD dat meer dan de helft van alle witvleeskalveren beschadigingen heeft aan de longen. Minstens 34 procent van deze kalveren heeft een borstvliesontsteking, 'een zeer pijnlijke ontsteking in de borstholte', aldus Dier&Recht. Bij rosékalveren heeft 70 procent van de onderzochte dieren longbeschadigingen en ruim de helft daarvan heeft kampt met een borstvliesontsteking.
De cijfers zijn afkomstig uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van Wageningen Livestock Research naar alternatieve vloersystemen in de vleeskalverhouderij. Daarbij is ook aan de slachtlijn scherp gekeken of de verschillende vloertypen effecten hadden op luchtwegaandoeningen, en op die cijfers is Dier&Recht aangeslagen.
Nuance
Wim Thus erkent dat de cijfers kloppen, maar zet er wel enige nuance bij. “We willen het zeker niet bagatelliseren, jonge kalveren zijn erg gevoelig en de luchtwegen zijn dé uitdaging voor de kalverhouderij. Daar zijn we zeer alert op. Juist nu we het antibioticagebruik steeds meer terugdringen. Maar het slachtlijnonderzoek heeft 5 tot 3 jaar geleden plaatsgevonden. Juist de afgelopen 3, 4 jaar hebben we in de kalverhouderij al vele stappen gezet op het gebied van diergezondheid. We hebben met Vitaal Kalf een nieuw kwaliteitssysteem ingevoerd en het Kalfvolgsysteem geïntroduceerd. Samen met de melkveehouderij werken we eraan dat kalveren voldoende biest krijgen en minimaal 14 dagen oud zijn voordat ze naar de vleeskalverbedrijven gaan. Wij nemen onze verantwoordelijkheid op het vlak van diergezondheid, en we zien dit als een aanmoediging om het verder op te pakken.”
Dat meer dan de helft van de kalveren 'ziek' is, zoals het bericht kopt, kan de vakgroepvoorzitter niet onderschrijven. “Als dat echt zo zou zijn, dan zouden we niet de technische resultaten realiseren die we nu halen.”