NVWA houdt rekening met bedrijven in bezwaarprocedures
Een motie van Helma Lodders (VVD) om bij de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel rekening te houden met bedrijven die nog in bezwaar- en beroepsprocedures zitten werd breed door de Kamer ondersteund. De minister zegde dat vervolgens ook toe. De NVWA zal die bedrijven voorlopig geen boete opleggen. Mocht het bezwaar of beroep later evenwel worden afgewezen, dan zullen die bedrijven met terugwerkende kracht alsnog worden beboet. Verder zal de NVWA eerst controleren bij bedrijven waarvan al bekend is dat ze in overtreding zijn.
Ze ging echter niet mee in een motie van Barry Madlener (PVV) om boeren bij een eerste overtreding slechts een waarschuwing te geven, en geen boete. „Dat zou betekenen dat boeren gewoon door kunnen gaan met fosfaat produceren zolang ze geen waarschuwing hebben gehad“, concludeerde ze.
Roelof Bisschop (SGP) constateerde, zonder expliciet naar Innovatief uit de Knel te verwijzen, dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn van de staatssteunbeschikking van de Europese Commissie. Hij vroeg in een motie om een commissie in te stellen die de toedeling van fosfaatrechten juridisch zou toetsen aan de tekst van die beschikking. De minister wees dat af; haar departement heeft de juridische mogelijkheden uitgebreid bekeken, zei ze, en het steunen van die motie zou suggereren dat dat niet was gebeurd.
Een andere motie van Bisschop vroeg de minister om nieuwe fosfaatruimte te creëren zonder de generieke korting te verhogen. Dat was volgens Schouten het vierkant maken van een cirkel; als die ruimte er was geweest, zei ze, had ze dat zeker al gedaan. Op de vraag van Frank Futselaar (SP) om, als er toch op enige manier ruimte komt, die aan knelgevallen toe te delen, zei ze dat die ruimte er niet zal komen. Maar in het hypothetische geval dat dat wel gebeurt, zou ze dat doen.
Een motie van Madlener om het fosfaatrechtenstelsel te vervangen door een beter stelsel, dat uitgaat van grondgebondenheid creëerde rumoer in de Kamer, vooral omdat de PVV dat element van grondgebondenheid nog niet eerder had ingebracht. Het formaat van het voortgezet overleg bood andere partijen geen ruimte om de PVV te vragen dat standpunt te verduidelijken.
Enkel Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren steunde het voorstel. Madlener zei die steun te waarderen, maar dat zijn partij niet voor een afname van de melkveestapel was. Wat hem betreft kan die op het huidige niveau blijven.
Minister Schouten prikte die ballon meteen door; als het fosfaatrechtenstelsel wordt afgeschaft, zal Nederland de derogatie verliezen, en dat zal zeker een forse afname van de melkveestapel betekenen.
Donderdag stemt de Kamer over de ingediende moties.