Ledenraad FrieslandCampina stemt voor gebalanceerde groei

Met het gebalanceerde groeiplan streeft FrieslandCampina ernaar dat het totale aanbod aan boerderijmelk van de leden-melkveehouders in hetzelfde tempo groeit als de marktvraag. De gebalanceerde groei sluit aan bij de nieuwe strategie met de focus op markt en duurzaamheid, aldus de coöperatie.
De ruimte voor groei wordt bepaald door een marktconform groeipercentage dat steeds voor een periode van twee jaar wordt vastgesteld op basis van voorspellingen van toekomstige wereldwijde groei. Voor 2019 en 2020 is het marktconforme groeipercentage vastgesteld op 1,5 procent. Daarnaast ontstaat er groeiruimte door bedrijven die stoppen, vertrekken of het hun toegekende vergelijkingsvolume niet benutten.
Inhouding van 10 cent
Wanneer het collectieve melkaanbod boven de marktconforme groei uitkomt, geldt voor individuele melkveebedrijven die meer zijn gegroeid dan hun vergelijkingsvolume plus de latente ruimte toestaat, een inhouding van 10 eurocent per kilo melk over de extra geleverde boerderijmelk. Voor bijzondere melkstromen kan van het marktconforme groeipercentage worden afgeweken als er meer vraag is dan aanbod van boerderijmelk voor die stroom. De aanpassing van het Melkgeldreglement gaat in op 1 januari 2019.
200 opstappers
De aankondiging van de plannen gaf dit jaar behoorlijk wat reuring. Lang niet iedereen kon zich vinden in de groeibeperking. Meer dan 200 leden, voornamelijk noordelijke melkveehouders, hebben het lidmaatschap van FrieslandCampina opgezegd en zijn overgestapt naar een andere verwerker, veelal naar Royal A-ware. Ook in de ledenraad heeft niet iedereen voor gestemd. Het voorstel is niettemin met een ruime meerderheid aangenomen, volgens een insider stemde tweederde vóór.
Frans Keurentjes, voorzitter van het coöperatiebestuur: “Afgelopen jaar hebben de leden van de zuivelcoöperatie veelvuldig en diepgaand met elkaar gesproken en stevig gediscussieerd over de balans tussen aanbod van boerderijmelk en marktvraag. De ledenraad heeft voor het voorstel tot gebalanceerde groei gestemd. Hierdoor kan de onderneming beter inspelen op rendabele afzet van melkproducten en kan de bedrijfsontwikkeling van het individuele melkbedrijf gebalanceerd plaatsvinden.”

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: FrieslandCampina
Bron: FrieslandCampina