238.000 kilo fosfaat toegekend aan bezwaarmakers
Dat blijkt uit de Kamerbrief van minister Schouten van Landbouw over de stand van zaken van het fosfaatrechtenstelsel. In totaal zijn tot 28 november 8.076 bezwaren ingediend. Daarvan is inmiddels ruim de helft afgehandeld, namelijk 4.740 bezwaren. Daarvan zijn er 2.198 (gedeeltelijk) gegrond verklaard. Naar aanleiding daarvan is er tot 28 november circa 238.000 kilogram aan extra fosfaatrechten toegekend. Gemiddeld gaat het om een relatief kleine hoeveelheid per bezwaarmaker, meldt de minister.
RVO heeft de hoeveelheid toe te kennen fosfaatrechten onder andere gebaseerd op de hoeveelheid melk die is geleverd aan de zuivelfabriek. Veel ondernemers hebben in hun bezwaar aanvullende informatie aan RVO verstrekt, waaruit blijkt dat meer melk is geproduceerd. Bijvoorbeeld omdat deze melk is gevoerd aan kalveren of in de put is beland vanwege antibioticagebruik. Daarnaast kan het zo zijn dat uit nieuwe informatie blijkt dat een bedrijf meer grondgebonden is dan uit de tot dan toe beschikbare gegevens bleek en dat daarom de generieke korting van 8,3 procent niet (volledig) van toepassing was.
Verder meldt de minister dat ruim 2.804 ondernemers zich hebben aangemeld als knelgeval, waarvan er nog 844 moeten worden beoordeeld; veelal omdat daarbij ook een beroep wordt gedaan op een individuele disproportionele last. Aan de 470 ondernemingen die tot nu toe als knelgeval zijn aangemerkt, is in totaal ca. 269.000 kilogram fosfaat extra toegekend.
Afroming
Tot nu toe is er 251.000 kilogram fosfaat afgeroomd bij transacties. Daarnaast zijn er nog transacties die nog niet zijn verwerkt, dit betreft momenteel 44.000 kilogram fosfaat. De minister verwacht dat aan het eind van dit kalenderjaar voor circa 300.000 kilogram aan fosfaatrechten is afgeroomd.