Groei wereldwijde vraag naar zuivelproducten vlakt af

Volgens de analisten neem de wereldwijde vraag tot 2030 toe met 800.000 ton melkequivalenten. Dit is bijna de helft in vergelijking met de groei in de periode 2008 tot 2018, toen de vraag met 1,5 miljoen ton steeg.
Het rapport geeft aan dat de Europese Unie en Nieuw-Zeeland de belangrijke rol blijven spelen om de groeiende handel in zuivelproducten op te vangen. De verwachting is dat de EU in 2018 35 procent van de wereldwijde vraag voor haar rekening zal nemen.
De productie binnen de EU zal in de genoemde periode met 0,8 procent per jaar toenemen tot 182 miljoen ton, terwijl het aantal melkkoeien met 2 miljoen dieren krimpt tot 21 miljoen in 2030, zo staat in het rapport. De gemiddelde melkproductie neemt volgens de makers van het rapport toe met ruim 1.000 kilo, naar 8.240 kilo melk. Vooral de gemiddelde productie in landen als Polen, Hongarije, Tsjechië en Roemenië zal een flinke groei laten zien.
Mager melkpoeder versus boter
Op de wereldmarkt loopt de groei van mager melkpoeder het hardst terug. De verwachting is dat de jaarlijkse groei daalt van 1 miljoen naar ongeveer 250.000 ton. Ook de groei van kaas, volle melk en weipoeder zal minder zijn, al is dit beperkt, zo meldt het EU-rapport. Voor boter voorspellen analisten positieve cijfers, tot enkele honderdduizenden tonnen extra. In totaal verwacht de Europese Commissie dat er komende 12 jaar 900.000 ton extra melk nodig is om de groei op te vangen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Europese Commissie, Vilt.be