Smakelijkheid graskuilen valt tegen, voeropname onder druk
Als oorzaak van de tegenvallende smaak wijst de voerleverancier op de grote hoeveelheid vocht en de relatief warme nachten, begin van dit jaar. „Hierdoor komt er veel stikstof vrij en groeit het gras snel”, stelt voerspecialist Edwin Berg. „Het gras bevat daardoor meer eiwit, ammoniak en nitraat, maar minder suiker. Die combinatie maakt een minder smakelijke eerste snee.”
Ook noemt hij specifiek de kuilen op zandgrond, waar het gras over het algemeen (te) droog de kuil is ingegaan. „Daardoor wordt er geen melkzuur gevormd wat ook van invloed is op de smaak.”
De opname van snijmaïs is eveneens minder, stelt de voeradviseur. „Het bevat meer schimmels en het aandeel droog blad is hoger dan anders.” Bijkomend effect is dat het de minder smakelijke graskuil niet kan compenseren.
Productie 2 tot 3 liter lager
Door de tegenvallende voeropname staat logischerwijs de melkproductie onder druk. Agrifirm meldt dat de productie op de betreffende bedrijven zo’n 2 tot 3 liter lager ligt dan verwacht. De gehaltes blijven over het algemeen wel op peil omdat de kuilen wat trager verteerbaar zijn.
Om de smakelijkheid te verhogen adviseert het voerbedrijf producten aan het rantsoen toe te voegen die suiker en veel ‘snel fermenteerbare koolhydraten bevatten’, oftewel makkelijk verteerbaar zijn voor de pens. Concrete producten zijn smulsiroop of melasse. Het vraagt wel een extra handeling van de veehouder, zeker bij ongemengde rantsoenen, waar het vloeibare product met een gieter over het rantsoen gegoten dient te worden.