Hogan: koolstofuitstoot wordt nieuwe quotum

Klimaat- en milieuzaken dienen voortvarend te worden aangepakt, zei Hogan. Hij wees daarbij op Nederland, waar vorig jaar 160.000 koeien moesten worden geruimd als gevolg van de 'fosfaatexplosie'. Er zijn dus grenzen aan de groei van de veestapel, waarschuwde hij. „Bodem-, water- en luchtkwaliteit; deze drie kwesties moeten boeren iets meer gaan omarmen.” Dat zal de benodigde extra investeringen rechtvaardigen die hopelijk ook vanuit de markt worden betaald, aldus Hogan. „Aan koolstof zal uiteindelijk een prijskaartje komen te hangen.”
CO2-opslag
Hij adviseerde boeren ook om in de toekomst CO2-opslag te integreren in hun bedrijfsvoering. De koolstofuitstoot is een zeer gevoelig onderwerp voor consumenten en de gestelde doelen moeten door de lidstaten worden gehaald, benadrukte Hogan. „Er hoeven maar een paar Chinese kopers onuitgenodigd rond te lopen op een paar boerenerven – en die zijn erger dan inspecteurs – en ze zullen zeggen: 'er is hier een probleem, het is tegen de Chinese voedselwetgeving' en ze verbieden alle export van Ierland naar China." China is de grootste zuivelexportmarkt voor Ierland, en vooral een belangrijke markt voor babyvoeding.
Ierland heeft als doelstelling dat de broeikasgasemissies in 2020 met 20 procent zijn verminderd ten opzichte van 2005, en met 30 procent in 2030.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay.com
Bron: AgriLand