Indexdraai roodbont: hoornloze Fun P stijgt naar tweede plaats

Van de hoornloze Delta Fun P (Aikman x Magna P) toont CRV aanstaande zaterdag een dochtergroep op de HHH-show in Zwolle. De stier vererft een ruime melkplas en stijgt deze draai 21 punten, zodat hij op een totaal van 270 NVI-punten komt. De stier steeg twee punten voor beenwerk (nu 111), daalde een punt voor uiers (nu 109) en steeg een punt klauwgezondheid (nu 109). Ook steeg hij drie punten voor vruchtbaarheid (nu 99). Met zijn productievererving van 1045 kilo melk met +0,17 procent vet en -0,06 procent eiwit op zwartbontbasis, lijkt hij ook geschikt voor veehouders met zwartbonte koeien. Verder lijkt de stier de trage melksnelheid van zijn vader Aikman, 86 op roodbontbasis, met een fokwaarde van 97 niet te vererven.
Ook de nummer drie, Delta Potter P (Maddock P x Impuls) van CRV, is een hoornloze stier die is gestegen ten opzichte van de vorige draai. Potter is wat minder sterk op exterieurgebied, maar zag zijn productie-index stijgen en hij scoort beter voor de gehalten dan Fun. Potter steeg 20 punten en komt op een NVI van 247. WWS heeft met April-Day Valentine-Red (Lion King x Shottle) een melkvererver pur sang op de vierde plaats, maar zijn gehalten- en beenvererving zullen een grote populariteit vermoedelijk in de weg staan.
CRV doet goede zaken
CRV doet op roodbontgebied goede zaken, gezien het feit dat van de hoogste acht stieren, er zeven van deze organisatie zijn. De nummer 9, Schreur Apoll P (Aikman x Lawn Boy) van GGI, was in augustus nog de koploper. De stier verloor 48 NVI-punten vooral door een daling van zijn nog altijd torenhoge melkproductievererving. De nummer 10 is Gen-I-Beq Attico Red (Sympatico x Baxter) van Semex. De stier steeg 29 NVI-punten, maar zijn percentage eiwitvererving van -0,29 zal een grote populariteit vermoedelijk in weg staan.
CRV maakt in haar persbericht ook melding van het debuut van Horst Libero (Deluxe P x Fidelity) met een NVI van 219 punten op basis van dochters. De stier steeg 44 punten ten opzichte van zijn voormalige genoomindex. Libero komt uit dezelfde moeder als de zwartbonte gehaltenvererver met de roodfactor Horst Allard (v. Hunter). Bij Libero vallen vooral het hoge vetpercentage en de goede benen op.
Waar de hoogste stieren Fun P en Potter P weliswaar hoornloos zijn, krijgt toch nog altijd de helft van hun nakomelingen wel hoorns. Veehouders die dan ook echt een slag willen maken op het gebied van hoornloosheid, zullen homozygoot hoornloze stieren moeten gebruiken. Een stier als De Vrendt Nova PP (Foxtrot P x Lawn Boy P), van wie alle nakomelingen hoornloos zijn. De stier voegde 23 punten aan zijn totaal toe en komt nu op een NVI van 195. Hij leverde weliswaar iets in voor levensduur, maar steeg voor productie, drie punten voor vruchtbaarheid (nu 101) en een punt voor klauwgezondheid (nu 111).
Mooi debuut Kampen-stier Camille
Waar KI Kampen bij zwartbont nog wacht op een stier die de 200-puntengrens weet te doorbreken, heeft de organisatie met Zwamburg Camille (Camion x Jerudo) bij roodbont wel een stier die dat redt. Camille debuteert op basis van dochters met een NVI van 210 punten, maar is helaas wel drager van het erfelijke gebrek CD. De stier combineert desalniettemin een mooie productievererving met goede uiers en benen. Stalgenoot Baarlinger Martijn (Ideal x Kian) wist 24 NVI-punten aan zijn totaal toe te voegen en komt nu op 154. De stier steeg voor Inet en wist tevens een puntje aan zijn uier- en uiergezondheidvererving toe te voegen. KI Kampen zag ook Red Cliff 10 punten stijgen (nu 144) en Jotani voegde nog een puntje toe aan zijn toch al torenhoge fokwaarde voor totaal exterieur (nu 119).
Een stier die met een NVI van 198 punten ook een prima debuut maakt op basis van dochters, is de roodbonte Sodan Red (Snow x Fidelity) van Masterrind. Ook van Sodan is aanstaande zaterdag een dochtergroep op de HHH-show te bewonderen en bij hem valt vooral zijn torenhoge fokwaarde voor uiers van 118 op.
Dalers zijn er uiteraard ook te betreuren. De grootste daler is Delta Mahoney (Aikman x Fiction) van CRV. De stier debuteert op basis van dochters en laat bij de overgang van zijn genoomfokwaarde naar de dochterfokwaarde een daling van 53 punten zien en komt hij op een NVI van 168. Met -0,39 procent eiwit lijkt hij niet geschikt voor de Nederlandse markt.
Klik hier voor de volledige tabel van de roodbonte stieren met melkgevende dochters in Nederland.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen