Indexdraai zwartbont: Supershot nieuwe koploper

Koploper Supershot (Supersire x Super) kenmerkt zich door een hoge productie van 2246 kilo melk met -0,15 procent eiwit in combinatie met een torenhoge verwachte levensduur van bijna duizend dagen. Het heeft de uiers met een fokwaarde van 108 als sterkste exterieuronderdeel. Dat laatste doet zijn achtervolger Reflector (Mogul x Super) met een fokwaarde van 116 nog beter. Ook Reflector scoort hoog voor levensduur, maar iets lager voor kilogram melkproductie. Danno (Bookem x Bolton) wint 17 NVI-punten, vooral door een lichte stijging van de Inet. Ook weet hij een puntje te winnen op zijn zwakste onderdeel, de melksnelheid, waardoor hij nu op een fokwaarde van 88 uitkomt.
Van fokkerijorganisatie Alta komt ook een Mogul-zoon de top 10 binnen. Lone-Oak-Acres Altarabo-Et (mv. Observer) is ten opzichte van de augustusdraai 57 NVI-punten gestegen. De uiervererver (117) is met name gestegen voor kilo’s melk en staat met 287 NVI-punten op dezelfde hoogte als de koploper van augustus, Apina Malcolm (Stellando x Ramos). Malcolm geeft door minimale verschuivingen voor enkele onderdelen 14 NVI-punten prijs.
Melksnelheid Startrek nu aandachtspunt
Semex-stier Swissbec Brekem (Bookem x Man-O-Man) weet zich in de top 10 te handhaven. Hij geeft licht terrein prijs op productiegebied, maar wint zowel twee punten vruchtbaarheid (nu 105) als klauwgezondheid (nu 107). Ook Vero Startrek (Snowfever x Planet) wint twee punten klauwgezondheid (nu 108). Hij completeert met 283 NVI-punten de top 10, maar verloor ten opzichte van augustus 10 punten door een iets lager eiwitpercentage. Belangrijker echter is de daling van zijn fokwaarde melksnelheid van 95 naar 90, waardoor dat onderdeel nu een duidelijk aandachtspunt is.
Een sterke stijger is Toc-Farm Fitz (Doorman x Snowman) van Semex. De stier, waarvan aanstaande zaterdag op de HHH-show een dochtergroep is te zien, had tot voor kort alleen een Interbull-genomicsfokwaarde en heeft nu voor het eerst Nederlandse dochterinformatie. Fitz steeg 85 punten en komt nu op een NVI-totaal van 242 punten. De stier koppelt een ruime melkplas met een goed celgetal aan fraaie uiers (116). Semex zag ook de andere Doorman-zonen Ladys-Manor Doorsopen (mv. Dorcy) en Silverridge Endure (mv. Snowman) met 58 en 41 punten stijgen, waardoor ze op NVI’s van respectievelijk 243 en 261 uitkomen. Beide vererven fraaie uiers, maar hebben de melksnelheid als aandachtspunt.
Andere stieren die zijn gestegen zijn No-Fla Altagenuity (Epic x Trigger) van Alta met 72 punten tot een NVI van 261, Edg Rubicon (Mogul x Socrates) van AI Total met 51 punten tot een NVI van 273 (daarmee compenseert hij zijn verlies van 52 punten in augustus), productiekanon Uecker Supersire Josuper (Supersire x Beacon) van ABS met 37 punten tot een NVI 269 en Morningview Mcc Kingboy (McCutchen x Super) van WWS met 43 punten tot een NVI van 270. Kingboy steeg van 630 dagen naar 778 dagen levensduur, wat zeer fors lijkt, gezien zijn fokwaarden hoogtemaat van 113, kruisligging van 94 en benen van 99. Er zijn dan ook nog geen derdekalfsdochters, wat betekent dat de fokwaarde levensduur ook bij dochtergeteste stieren met de nodige voorzichtigheid moet worden bekeken.
Tweedekalfs Mobiles scoren fors hoger
Een veelgebruikte CRV-stier die is gestegen, is Buisweerd Mobile (G-Force x Bertil). De dochters van deze gehaltenvererver pur sang stijgen van -688 kilo melk met +0,83 procent vet en +0,43 procent eiwit in de eerste lactatie, naar +395 kilo melk met +0,60 procent vet en +0,28 procent eiwit in de tweede lactatie. Een stijging van bijna 1.100 kilo bij ruim 1.200 tweedekalfsdochters.
Verliezers zijn er uiteraard ook te betreuren. De grootste is roodfactorstier De Volmer Brasil (Balisto x Snowman). Hij is op basis van zijn genomicsfokwaarden al ingezet als stiervader, maar moet op basis van zijn eerste dochterfokwaarden maar liefst 107 NVI-punten inleveren. De stier scoort net positief voor kilo’s melk, overigens met hoge gehalten en geeft met een fokwaarde van 110 fraaie uiers met opvallend genoeg een brede achterspeenplaatsing. De volle broers Barnkamper Ferry en Monroe (Snowfever x Planet) moesten respectievelijk 99 en 63 punten inleveren en ook Bouw Final (Danno x Epic), de halfbroer van Finder (v. Balisto), moet bij zijn debuut op basis van dochters inleveren. Hij verliest 60 punten en houdt er 244 over.
Andere stieren die inleveren, zijn stiervader Sudan, die 39 punten verliest en slechts 79 overhoudt. Molenkamp Bolt (Bookem x Spencer) van GGI verliest 36 punten, vooral veroorzaakt door een daling van de hoeveelheid melk van 1112 naar 746 kilo, en komt op 230 NVI-punten uit. Stiervader Fanatic (Freddie x Planet) van Masterrind verliest 29 punten (nu 142) en dat geldt ook voor Weelder Solution (Goliath x Laudan) van CRV (nu 247). Ook Weggelhorster Disclosure (Maik x Ramos) van Veecom verliest 27 punten en komt nu op een NVI van 216.
Batenburg Geronimo hoogste nieuwkomer
Naast stijgers en dalers staan er ook een aantal nieuwe stieren in de lijst, stieren die eerder niet over genomicsfokwaarden beschikten. De hoogste is Batenburg Geronimo (Maik x Fidelity) van KI Samen. Hij is een zoon van de volle zus van Stellando en daarmee een volle broer van Mandela van CRV, die al in augustus op basis van dochters debuteerde. Geronimo noteert een NVI van 158 punten, waar Mandela tot 174 komt. Geronimo noteert echter duizend kilo melk meer dan zijn broer.
De Limburgse KI ziet Big Malki (Maik x Jorryn) 7 punten verliezen, zodat de stier op een NVI van 239 punten komt. De stier verliest een puntje klauwgezondheid (nu 110), maar stijgt een puntje voor het beenwerk (nu 112). De melksnelheid blijft met een fokwaarde van 88 een punt van aandacht. Vvh Repairman (Maik x Snowman) debuteerde in augustus verdienstelijk en weet nu 20 punten aan zijn totaal toe te voegen, waardoor de stier op een totaal van 236 punten komt. Waar KI Samen enkele stieren heeft die fors boven de 200-puntengrens komen, is het voor KI Kampen nog altijd wachten op zo’n stier. Elagaaster Salero (Cricket x Mascol) is met 187 punten de hoogste.
Klik hier voor de volledige tabel van de zwartbonte stieren met melkgevende dochters in Nederland.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Alger Meekma