Opties tegengaan bodemdaling veenweidegebied Noord-Holland liggen nog open
De plannen voor het tegengaan van de bodemdaling in het Noord-Hollandse veenweidegebied zijn maandag besproken in de Statencommissie Landbouw en Milieu. Boeren vroegen voor het provinciehuis in Haarlem in een publieksvriendelijke actie aandacht voor de problematiek.
Van de circa 200.000 hectare veenweidegebied liggen er 27.000 in agrarisch gebied in Noord-Holland, plus nog 11.000 hectare natuurgrond die ook grotendeels door boeren wordt beheerd. De provincie heeft aangegeven de daling van de bodem (en het ontsnappen van broeikasgassen daarbij) te willen tegengaan door het waterpeil te verhogen. Voor de circa 350 veehouders in dat gebied zou dat weidegang en voederwinning onmogelijk maken. Ook coöperatie Cono Kaasmakers heeft haar zorgen uitgesproken, en laat weten achter de boeren te staan.
Meepraten
Melkveehouder Sjaak Hoogendoorn uit Ilpendam, tevens voorzitter van het agrarisch natuurbeheercollectief Water, Land & Dijken, was een van de protesterende veehouders. Hij vertelt dat de provincie maandag heeft aangegeven dat het verkeerd was om niet eerst met de boerenorganisaties om tafel te gaan zitten om draagvlak te creëren. Door de in eerste instantie eenzijdige focus op natte teelten werd namelijk de indruk gewekt dat het beleid al zo goed als rond was, terwijl het nog lang niet zo ver is. „Als het programma Bodemdaling wordt opgesteld, zullen wij vanaf het eerste uur mogen meepraten”, geeft hij aan.
Drukdrainage
Verder is duidelijk geworden dat alle opties voor het tegengaan van de bodemdaling nog open liggen. „Er wordt niet alleen gekeken naar natte teelten, maar ook naar opties waarbij veehouderij mogelijk blijft, bijvoorbeeld met drukdrainage.” Ook is er nog veel onderzoek nodig naar wat het beste werkt om bodemdaling tegen te gaan. Bovendien is aangegeven dat er niet één oplossing is, maar dat er maatwerk nodig is in de gebieden. En daarnaast is er door alle betrokkenen grote waardering uitgesproken voor het waardevolle agrarische cultuurlandschap in het betreffende gebied, waar weidende koeien bij horen.
Volgens Hoogendoorn zijn boeren wel degelijk doordrongen van het belang om bodemdaling tegen te gaan. „Maar het gaat dan wel om de manier waaróp.”
Meer lezen over de aanpak van bodemdaling in het veenweidegebied in Noord-Holland? Kijk dan op www.agraaf.nl!