'Ammoniakberekeningen kloppen niet'
Deze constatering is belangrijk omdat het mestbeleid, de PAS en andere beleidsmaatregelen voor een belangrijk deel steunen op deze metingen. Maar het RIVM heeft een significant verschil vastgesteld tussen de modelberekeningen en de daadwerkelijk gemeten ammoniakdepositie.
Die metingen laten zien dat de depositie vanaf 2005 niet meer daalt terwijl RIVM-berekeningen wel positieve effecten van dat beleid hadden aangetoond. Anders dan uit de berekeningen bleek, hebben beleidsmaatregelen op dit terrein, zoals de verplichte luchtwassers, volgens de metingen dus geen effect gehad.
Quick scan
Een quick scan door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) naar de oorzaken van dit verschil geeft geen duidelijk antwoord. Een mogelijke oorzaak is dat de effectiviteit van het beleid te gunstig is ingeschat, maar de onderzoekers vinden het onwaarschijnlijk dat dat de enige verklaring is.
Andere mogelijke oorzaken zijn o.a. het niet corrigeren van het model voor weersomstandigheden, een te lage schatting van de uitstoot van landbouwbedrijven en de ligging van het meetnetwerk. De CDM adviseert om het rekenmodel op verschillende punten bij te stellen en daarna te kijken of de uitkomsten nog steeds verschillen met de werkelijkheid.
Review
Dijksma stelt desondanks dat ze niet twijfelt aan de kwaliteit van de rekenmodellen. Maar om alle onzekerheid weg te nemen zal ze de hele keten van data-inzameling, emissieberekeningen, gebruikte modellen, meetnetten en depositieberekeningen aan een internationale review te onderwerpen.