DMF past vertrekregeling aan

De eerst mogelijke overgangsdatum is 1 april 2019, zo maakt DMF bekend. De gewijzigde procedure komt in de plaats van de cyclus die de laatste jaren gold. Hierbij moesten aanvragen voor 1 september van een bepaald jaar worden gedaan om per 1 maart van het volgende jaar aan een nieuwe koper te kunnen gaan leveren.
De aanpassing heeft te maken met het feit dat een groot aantal leden van FrieslandCampina is overgestapt naar Royal A-Ware, legt Rob Hessing van DMF uit. A-ware gebruikte tot voor kort alle melk die overbleef uit de Regeling Beschikbaarstelling Melk, oftewel de hoeveelheid die Deltamilk (Bleskensgraaf) en Arla (Nijkerk) niet gebruikten. Zowel FrieslandCampina als A-ware wilden op jaarbasis zekerheid hebben over het betreffende volume; daarom kregen leden maar 1 keer per jaar een opstapmogelijkheid. Inmiddels heeft A-ware via de overstappers dat volume zelf onder contract gekregen. De regeling kan dus nu weer terug naar z'n oorspronkelijke vorm, waarbij leden per maand kunnen vertrekken, legt Hessing uit.
Fusie
DMF is de onafhankelijke stichting die op verzoek van de Europese Commissie is opgericht vanwege de fusie tussen Friesland Foods en Campina. FrieslandCampina moest 1,2 miljard kilo melk beschikbaar stellen voor derden. Daarvoor zijn twee maatregelen vastgesteld: de Vertrekregeling en de Regeling Beschikbaarstelling Melk. DMF geeft sinds 1 juli 2009 als onafhankelijke partij uitvoering aan deze twee regelingen.
Vertrekregeling
De Vertrekregeling is bedoeld als stimulans voor leden van FrieslandCampina die willen overstappen naar een andere verwerker in Nederland. De regeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kg melk. Het doel van deze regeling is dat er een totaal volume van 1,2 miljard kilo ledenmelk vertrekt naar andere afnemers.
Regeling Beschikbaarstelling Melk
Deze regeling voorziet in de levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven (Nijkerk/Arla en Bleskensgraaf/Deltamilk) en aan derden die melk verwerken tot consumptiemelk(producten) of Nederlandse natuurkaas. Voor deze regeling is na 1 maart 2019 alleen nog melk beschikbaar voor levering aan de twee verkochte bedrijven. De volumes van de FrieslandCampina-leden die gebruik maken van de vertrekregeling worden voortaan verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven. Volgens Hessing gebruiken zowel Deltamilk als Arla niet het volledige volume waar ze aanspraak op kunnen maken.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: DMF