SGP stelt ammoniakbeleid ter discussie
Het Nederlandse ammoniakbeleid is volgens Dijkgraaf gebaseerd op ondeugdelijke cijfers. Hij beroept zich hierbij op een serie artikelen in V-Focus, die laten zien dat de stikstofemissie- en -depositiemodellen waarmee de regering haar beleid onderbouwt, uit de pas lopen met de daadwerkelijke stikstofmetingen.
„Verschillende meetreeksen laten zien dat de vermeende positieve effecten van emissiearm bemesten in het veld niet terug te vinden zijn”, stelde Dijkgraaf, en hield de staatssecretaris voor: „Hoe kan het dat mestinjectie in Nederland meer emissies veroorzaakt dan bovengronds uitrijden in Groot-Brittannië?”
Op de rem
Volgens Dijkgraaf trappen wetenschappers en beleidsmakers snel op de rem als de gegevens ter discussie worden gesteld, „maar dat verhindert dat discussie en beleid op basis van feiten worden gevoerd.” Beleid moet goed onderbouwd zijn, vindt het SGP-lid. Metingen gaan boven berekeningen.
Als bijvoorbeeld mestinjectie veel minder emissiereductie oplevert dan gedacht, dan moet het beleid bijgesteld worden. Hij vroeg de staatssecretaris om snel de beloofde quickscan over stikstofemissie naar de Kamer te sturen.
Trage quickscan
Dijksma beloofde de quickscan in november aan de Tweede Kamer aan te bieden, nadat de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu ze hadden ingezien, vergezeld van een reactie van het kabinet.
Dubieuze cijfers
Een verzoek van Dijkgraaf om het rapport eerder door te sturen, en dan maar zonder commentaar, wees ze af. Het Kamerlid vindt dat verdacht.
„Als er geen problemen waren met de cijfers, hoeft het allemaal niet zolang te duren”, vindt hij. „Dat de regering een verklaring bij de cijfers wil geven, toont al aan dat er iets mis mee is.”