'Eenzijdig antibioticabeleid is een ramp'
Het CPD behartigt de belangen van dierenartsen en is in december 2013 opgericht door dierenartsen. Het CPD grijpt de visie van Geart Benedictus, bestuurslid van de Stichting Geborgde Dierenarts, aan om opnieuw aandacht voor het onderwerp te krijgen.
Benedictus stelde onlangs in het tijdschrift ‘Vork’ (een uitgave van Agrio) onder de titel ‘Antibioticabeleid blijkt resistent voor wetenschap’ dat het alleen maar erger wordt als de overheid in haar beleid vasthoudt aan haar eenzijdige analyse.
Eerste keus middelen
Dierenartsen en veehouders zijn door het antibioticabeleid verplicht om eerste keus middelen in te zetten bij een ziekte. Door deze verplichting het verplicht gebruik van eerste keus middelen stijgt het antibioticagebruik. Volgens het CPD hebben eerste keus middelen vaak een beperkte slagingskans bij behandeling van een ziekte.
Toch moet een dierenarts volgens de regels eerst een product van deze groep inzetten voordat een tweede keus of eventueel derde keus middel mag worden gebruikt. „Het gevolg is dat de dieren eronder lijden en het antibioticagebruik stijgt”, aldus het CPD..
Antibioticum richtlijnen herzien
Het CPD vindt dat de overheid de antibiotica richtlijnen moet herzien. Uit oogpunt van gezondheid en welzijn moeten dierenartsen onmiddellijk kunnen starten met het meest doeltreffende antibioticum in de meest effectieve dosering, vindt het CPD.
Dezelfde conclusie is te trekken uit de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het CPD heeft contact met de overheid om het beleid aan te passen.
NVWA lastpost
Wanneer dierenartsen en veehouders eerst kiezen voor een tweede of derde keus middel en dus niet aan de nieuwe regelgeving voldoen, kunnen zij bovendien een fikse boete krijgen van de NVWA. Dat terwijl dierenartsen veel kennis van zaken hebben en het beste met de dieren voor hebben.
Onder dierenartsen bestaat volgens de CPD is er geen draagvlak voor het huidige antibioticabeleid. „Dierenartsen rest nu als enige mogelijkheid om onderbouwd af te wijken”, zegt het CPD.
Selectief droogzetten
Het meest in het oog springende voorbeeld is het selectief droogzetten, dat leidt tot een verhoogde kans op uierontsteking en daarmee tot aantasting van het welzijn van de koe. Het CPD heeft, in samenspraak met haar leden, de nodige kanttekeningen bij de richtlijn droogzetten geplaatst.
Dat heeft helaas nog niet geleid tot bereidheid de richtlijn aan te willen passen. Meer recent zijn de gevolgen voor de richtlijn ‘Streptococcus suis bij gespeende biggen’ onder de aandacht gebracht.