Miljoenennota zonder vergezichten
Het ministerie voert vooral zaken uit die het al eerder in gang heeft gezet. Zoals de opheffing van de productschappen. De overheidstaken die de schappen uitvoerden, komen nu bij de RVO en de NVWA te liggen. Daarnaast gaat volgend jaar het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in en wordt de nieuwe meststoffenwet, die Dijksma dit jaar door de kamer heeft geloodst, van kracht.
Voedselveiligheid
Wat ook al bekend was zijn de nieuwe inspanningen op het gebied van voedselveiligheid. Het kabinet wil keuring en toezicht binnen de keten weer naar zich toetrekken en minder te vertrouwen op keuringen door de sector zelf. De NVWA is daarvoor dit jaar vernieuwd. Het kabinet trekt volgend jaar 35 miljoen extra uit voor de bijstelling van deze organisatie, in de jaren daarna wordt dit afgebouwd naar 22,5 miljoen.
Focus op export
Nieuw is – aangezet door de Russische boycot van landbouwproducten – de focus op exportkansen. Het kabinet wil nieuwe markten aanboren voor de Nederlandse landbouw, en het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen. Dit doet ze door ondersteuning op diplomatiek gebied en me een intensivering van handelsmissies. De regering focust zich daarbij op China, India, Indonesië, Brazilië en de Verenigde Staten. Daarnaast gaat het kabinet exportkredietverzekeringen en investeringsgaranties aanpassen om exporteurs meer financiële ondersteuning te bieden.
Duurzame landbouw
Daarnaast richt het kabinet zich op duurzame landbouw. “De inzet van Economische Zaken is gericht op een transitie naar een toekomstbestendige, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde veehouderij in 2020”, meldt de Miljoenennota. Het ministerie raamt dat dit jaar 20 procent van de investeringen in de landbouw duurzaam is, maar zet in op een groter aandeel. Het zet in op 30 procent duurzame investeringen.
Snijden in groen onderwijs
In de miljoenennota stelt het kabinet dat de ontwikkeling van agrarische kennis in Nederland belangrijk is. "De exportpositie van Nederland is mede te danken aan een goed werkend landbouwkennissysteem", klinkt het. De regering ziet ook kansen voor verdere ontwikkeling van de kennis van duurzame landbouw en stimuleert dat de kennis en kunde van Nederlandse bedrijven en instellingen wereldwijd in praktijk wordt gebracht.
Maar tegelijk brengt het kabinet de uitgaven aan groen onderwijs scherp terug. Dit jaar geeft het Ministerie van Economische zaken nog bijna 820 miljoen euro uit aan landbouwonderwijs, over vijf jaar is dat nog maar 730 miljoen euro.