Belang landbouw in economie groeit
De belangrijkste oorzaak van deze ontwikkelingen is de economische groei in opkomende markten, waaronder de BRIC landen Brazilië, China, India en Rusland. Deze groei zorgt voor meer vraag naar voedsel en hiervan kan de Nederlandse agrarische en voedselverwerkende industrie profiteren door meer van deze producten te exporteren.
Dat blijkt uit een rapport over de ontwikkelingen in de Nederlandse economie tot 2030 dat onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft uitgevoerd.
Jaarlijks 1,6 procent groei
De Nederlandse economie groeit tot 2030 naar schatting gemiddeld met 1,6 procent per jaar. De dienstensector wordt nog belangrijker en zal in 2030 78 procent van de totale Nederlandse economie uitmaken.
Het aandeel van de maakindustrie zal dalen van 14 naar 11 procent. De grootste dalers binnen de maakindustrie zijn de machinebouw, de chemische sector en de metaalindustrie.
Minder afzet in EU
De Ecorys-studie laat zien dat het belang van de Europese Unie als afzetmarkt voor het Nederlandse bedrijfsleven flink afneemt: van 70 procent nu tot 56 procent in 2030. Opkomende markten worden steeds belangrijker.
De maakindustrie krijgt daarentegen te maken met toenemende concurrentie uit deze landen. Door deze ontwikkelingen worden de opkomende markten belangrijker voor de export door Nederland.
Zie voor meer informatie het rapport The Netherlands in 2030. How changes in the international context will affect the Dutch economy – a scenario study op de site van Ecorys.