‘Ga niet tegen de natuur in’
Riemersma nam de bezoekers van het evenement in Enspijk mee in de geschiedenis. „Hoe ontwikkelden mannen als Albert Einstein en Nicola Tesla (van het bekende automerk) iets nieuws, stroom, waar we vandaag de dag nog gebruik van maken? Bij de bodemmicrobiologie maken wij nog steeds gebruik van hun theorieën.” Riemersma ontdekte dat deze vroegere wetenschappers zoveel mogelijk bij de natuurlijke processen bleven. „Daar kunnen wij van leren. We moeten ook in de landbouw zorgen dat we zo dicht mogelijk bij de natuurlijke processen in de bodem blijven.”
Riemersma ging vervolgens met zijn presentatie in op de rol van bacteriën. „Zorg dat bacteriën voor jou aan het werk gaan. Maar daar moet ook een evenwicht in blijven. Anders gaat het mis.” Om het inzichtelijk te maken liet hij de stikstofkringloop zien in de bodem. Daaruit blijkt dat een gezonde bodem zelfregulerend is en de natuurlijke kringlopen sluit.
Stikstof niet opdringen aan plant
Volgens Riemersma is het niet natuurlijk dat planten stikstof ‘opgedrongen’ krijgen. „Een plant moet nitraat uit de bodem halen als ze het nodig heeft. Door de bacteriën te voeden die dit proces bevorderen, zet je ze op een natuurlijke manier voor je aan het werk. Dat wordt altijd beloond. Dan krijgen we andere DVE en OEB-verhoudingen in onze graskuilen, waardoor de koeien het eiwit beter gaan benutten. We weten al jaren dat we niet de koe voeren, maar de pensbacteriën, maar in de bodem gaan we daar nog te makkelijk aan voorbij. Daarom zijn melkveehouders in mijn ogen geen koeienmanagers maar eigenlijk bacteriemanagers."