Ministerie beantwoordt twintig vragen fosfaatrechtenstelsel
Het Landbouwministerie geeft onder meer antwoord op de vraag wat er gebeurt als Nederland door het inleveren van fosfaatrechten door vleesveehouders weer onder het fosfaatplafond komt. Die rechten worden niet herverdeeld over melkveehouders of richting knelgevallen, maar komen te vervallen.
Het ministerie wil ook klaarheid geven over de vraag of de toekenning van fosfaatrechten aan vleesveehouders invloed heeft gehad om de gereserveerde ruimte voor knelgevallen. Het antwoord hierop is: nee. Van de 8,3 procent generieke korting voor niet-grondgebonden bedrijven is 1 procentpunt gereserveerd voor knelgevallen. De maatregelen voor de vleesveehouderij hebben hier geen enkele relatie mee, aldus het ministerie.
Een andere prangende vraag is: hoeveel fosfaatrechten zijn er toebedeeld aan vleesveehouders, en met hoeveel daardoor het fosfaatplafond is overschreden. Het antwoord hier is dat het exacte aantal toegekende rechten nog niet helemaal stabiel is, en ook dat het nog niet mogelijk is om precies te kwantificeren hoeveel rechten er worden teruggehaald. Daarnaast hebben vleesveehouders de mogelijkheid om zich aan te melden voor de vrijstellingsregeling; dit proces loopt nog.
Het complete document met alle 20 vragen en antwoorden is hier te downloaden.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Ministerie van Landbouw