Mestexport daalt fors in 2018
De exportcijfers worden gepubliceerd door RVO. Om de spanning op de Nederlandse mestmarkt te verlichten, is export van rundvee-, varkens- en pluimveemest van groot belang, aldus het ministerie. Na een jarenlange toename van de export is dit jaar sprake van een forse afname.
Over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de totale mestexport 2,4 miljoen ton. In dezelfde periode in 2017 was dat 2,8 miljoen ton, dit is een afname van 14,5 procent. Uitgedrukt in fosfaat en stikstof liep de export met respectievelijk 23 procent en 14 procent terug.
Duits mestbeleid aangescherpt
De belangrijkste exportlanden voor dierlijke mest uit Nederland zijn Duitsland, België en Frankrijk. Van deze drie landen is Duitsland de grootste importeur van dierlijke mest. Dit land heeft dit jaar bijna 30 procent minder mest afgenomen. De aanscherping van het mestbeleid is de belangrijkste oorzaak hiervan. Ook de weersomstandigheden – een nat voorjaar en extreem droge zomer – spelen mee.
Ook de fosfaatexport naar Frankrijk daalde. In de eerste negen maanden werd 8,9 miljoen ton fosfaat naar Frankrijk gebracht, dat is 0,5 miljoen ton minder dan in dezelfde periode van 2017. De export van stikstof naar Frankrijk groeit wel, met 1,5 miljoen kilo. Ook de mestexport naar België groeit nog, met ruim 5 procent dit jaar.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ingrid Zieverink
Bron: Ministerie van Landbouw