Traditionele hooibouwmachines ter discussie
Niet dat Hegeman verwacht dat binnen nu en 10 jaar alle veehouders overgaan op de bandhark. Maar hij ziet wel toekomst voor deze manier van gras oppakken, over een band vervoeren en vervolgens neerleggen. ,,Je haalt er veel minder grond mee naar binnen en de verliezen zijn een stuk lager.” Daarmee paste de machine goed in het verhaal om eigen ruwvoer efficiënter te benutten (Het thema van het evenement was 'Eigen €iwit Loont').
Specifiek noemde hij de combinatie met klaver. „Klaver vraagt, net als luzerne, een voorzichtige behandeling. Bij traditioneel harken blijft er relatief veel eiwitrijk blad op het land achter. Het is niet voor niets dat ze in landen met veel luzerne volop gebruik maken van bandharken.”
Een ander voordeel is volgens Hegeman de flexibele manier van afleggen. „Je kunt zowel midden- als zij afleggen en ook eenvoudig wiersen bij elkaar pakken en zo wel 25 tot 30 meter op een zwad kwijt.” De prijs van de machine is vergelijkbaar met een 4-rotor cirkelhark. „Voor een loonwerker, grote melkveehouder of melkveehouders die samen een machine delen, is het zeker het overwegen waard”, stelt Hegeman.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Forse verliezen bij kneuzen
Hegeman ging ook in op het wel of niet kneuzen. Volgens de productmanager is het toerental van de kneuzer vaak te hoog. „Zeker bij klaver betekent dit extra verliezen.” Hij trok de lijn nog verder door en vroeg zich af of veehouders nog wel moeten kneuzen. „Sommige veehouders kiezen ervoor om te kneuzen in combinatie met het breed neerleggen van het gras en dan een keer minder te schudden. Maar uit onderzoek blijkt dat kneuzen met breed spreiden een keer zoveel verliezen geeft ten opzichte van maaien zonder kneuzen en wel schudden. Waarschijnlijk dat klein materiaal, met de hoogste voederwaarde, bij breed spreiden makkelijker op het land achterblijft dan bij schudden.”