Praktische tips voor toepassing klaver

Dat een groot aandeel veehouders ervaring heeft met klaver, bleek wel uit de vele vragen die op de graszaadspecialisten afgevuurd werden. Over de voordelen was er weinig discussie. ,,Gras-klaver brengt al snel 2 ton drogestof extra per jaar, in vergelijking met puur gras. Daar komt bij dat het ruw eiwitgehalte bijna 4 procent hoger ligt”, liet Jos Deckers van DSV zien aan de hand van onderzoeksresultaten. De voederwaarde is op papier met gemiddeld rond de 870 VEM, ruim 50 gram lager dan gras. Deckers toonde echter ook cijfers over de verteerbaarheid met verschillende aandelen klaver. Die neemt juist toe naarmate het aandeel klaver in het rantsoen stijgt. ,,Dit heeft direct een positief effect op de melkproductie", aldus Deckers.
Minimaal 8 centimeter maaihoogte bij witte klaver.
Maar het managen van klaver blijkt nog een hele opgave. De graszaadbedrijven gaven een aantal tips mee. Een van de belangrijkste aspecten is de pH van de bodem. Die moet minimaal 5,5 zijn. Vooral bij het maaien is het aandeel klaver goed te sturen. Hoger maaien betekent meer ruimte voor gras, lager maaien geeft juist meer ruimte voor klaver. Bij witte klaver is het advies om niet onder de 8 centimeter te maaien vanwege de uitlopers, die anders beschadigen. Deckers beveelt bij het inkuilen van een perceel met een hoog aandeel klaver een inkuilmiddel aan. ,,Door het hoge aandeel eiwit is de natuurlijke conservering wat lastiger.” Klaver moet ondiep gezaaid worden, bij voorkeur op 0,5 centimeter diepte. De combinatie met doorzaaien is volgens de graszaadspecialist lastig. ,,De jonge klaverplantjes moeten de ruimte krijgen.”