Dierlijke vetten lang zo slecht nog niet
Sinds de jaren '70 ging het vet van de soep af, van de ham en zelfs van het spek, melden het AD en vlees.nl. De opvatting dat vet slecht was, kwam van de Amerikaanse arts Ancel Keys, die meende dat verzadigd vet en cholesterol verantwoordelijk waren voor de opkomst van hart- en vaatziekten.
Voor kritiek op die opvatting was lange tijd weinig ruimte, maar volgens het AD neemt het aantal studies toe, waarin nieuwe inzichten over de positieve rol van plantaardige en dierlijke vetten de boventoon voert. „Het wordt duidelijk dat ook de steak een positief effect op het lichaam heeft.”
De Belgische expert Mullie laat optekenen, dat een worstje in de pan of wat boter over het vlees smaak, energie en voldoening geeft, maar dat het ook een kwestie is van gezond verstand, niet overmatig en met voldoende beweging.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Algemeen Dagblad, vlees.nl
Beeld: Ellen Meinen