LTO: automatisch korten op fosfaatrecht onacceptabel
,,Zoals bekend is onder druk van Brussel in het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn opgenomen dat de sectorplafonds voor fosfaat en stikstof in de wet zullen komen. Maar in het wetsvoorstel dat nu voor ligt, gaat de overheid zelfs 1 of 2 stappen verder”, aldus Schoonvelde.
Het plan van de overheid is de wet zo in te richten dat bij een overschrijding van het fosfaat of stikstofplafond er het jaar na het bekend worden van deze cijfers er onmiddellijk gekort kan worden op de fosfaatrechten van individuele ondernemers. Hierbij is ook aangegeven dat alleen niet-grondgebonden bedrijven gekort worden.
Schoonvelde: ,,We zaten als sector vorig jaar 7 procent boven het stikstofplafond. Als de wet nu van kracht zou zijn, zou dat betekenen dat niet-grondgebonden bedrijven voor 2019 zomaar 10 procent zouden kunnen worden gekort op fosfaatrechten.”
Onaangenaam verrast
De LTO was 'onaangenaam verrast' door dit voorstel, wat ook niet is teruggekoppeld naar de sector. Het principe van automatisch en direct korten is volgens de vakgroep Melkveehouderij onacceptabel. Te meer omdat er op dit moment – buiten de BEX - nog geen goed sturingsinstrument is op stikstof. ,,Als sector weet je niet waar je staat”, geeft Schoonvelde aan.
Via een sturingsinstrument zoals de Kringloopwijzer zou dat wel kunnen, en daar wordt al sinds 2013 aan gewerkt. Maar voordat dat goed is uitgewerkt, moet er niet zo'n zwaard van Damocles boven de sector worden gehangen, aldus Schoonvelde. Veehouders moeten juist gestimuleerd en gefaciliteerd worden om voor hun eigen handelen beloond dan wel afgerekend te worden.
,,De voorgestelde systematiek van de overheid zal leiden tot een stuurloze sanering van de melkveehouderijsector waarbij het maar de vraag is of de beoogde milieudoelen worden gehaald. Zoals wij allemaal weten kunnen we door goede landbouwpraktijk in Nederland heel effectief en binnen de milieurandvoorwaarden produceren. Met behulp van de Kringloopwijzer kan de sector effectief sturen op fosfaat, stikstof, ammoniak, klimaat en biodiversiteit.”
Omarmen
De minister die kringlooplandbouw propageert, moet deze systematiek toch omarmen, meent Schoonvelde. De vakgroep Melkveehouderij vindt de te volgen route dan ook verkeerd. Het introduceren van het zwaard van Damocles slaat de innovatie en ondernemersdrive dood in de melkveehouderij. ,,Samen optrekken om de milieudoelen te halen moet het credo zijn.”