Agrifirm en WUR ontwikkelen emissie-reducerende stal

Het project is gestart in 2015 in het kader van een publiek-private samenwerking (PPS). Het is de eerste keer dat de initiatiefnemers ermee naar buiten treden. Hoe het stalconcept er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Begin volgend jaar volgt een meer gedetailleerde uitwerking van het nieuwe concept.
Het project heeft overeenkomsten met de eerder ontwikkelde ZERO-stal voor varkens. Samen met GEA, Vetvice en Anders Beton is er gekeken naar het ontstaan en de werking van urease en hebben de partijen de mogelijkheden onderzocht om het ontstaan van ammoniak te voorkomen.
Twee hoofdlijnen
Bij de ontwikkeling van de stal zijn staan er twee hooflijnen centraal; de vloer en het klimaat. „Ammoniak ontstaat door interactie tussen urine en vaste mest. Die interactie willen we voorkomen, waarbij we ook bekijken welke bodemoppervlaktes en vloersystemen optimaal zijn”, zegt WUR-onderzoeker Kees Lokhorst. „Daarnaast zijn open stalsystemen een nadrukkelijke wens in de Nederlandse melkveehouderij. De omstandigheden waarbinnen je ammoniak wil reduceren zijn daarom dynamisch. Daar moet je met de vloer en de stalsystemen goed op inspelen.”
Volgens de samenwerkende partijen zijn de eerste onderzoeksresultaten bemoedigend. „We hebben onze ambitie nog niet voor de volle 100 procent gerealiseerd, maar het gevoel is positief.”