Fosfaatbank pas medio 2019 open
De inzet van de minister was om de fosfaatbank per 1 november open te stellen, zodat ondernemers begin 2019 duidelijk zouden hebben of ze dat jaar gebruik kunnen maken van ontheffingen vanuit de fosfaatbank. Echter, de Tweede Kamer wil dat eerst alle bezwaarprocedures worden afgehandeld, voordat de fosfaatbank in werking treedt. Volgens Schouten kunnen ondernemers ook tijdens de lopende bezwaarpocedure een beroep doen op de fosfaatbank, en hoeft het een het ander dus niet in de weg te staan.
Schouten verwacht ook een groot deel van de ingediende bezwaarschriften nog dit jaar te kunnen afhandelen. Niettemin zijn er veel aanvragers die stellen dat er sprake is van een disproportionele last. Gezien de uitgebreide toets die het ministerie daarop moet loslaten, zal een aanzienlijk aantal bezwaarprocedures pas in 2019 worden afgerond. Dat betekent dat, indachtig de wens van de Kamer, de fosfaatbank pas medio volgend jaar open gaat.
Ook heeft de Kamer gevraagd dat de regeling rond de fosfaatbank zo wordt aangepast dat de eis van grondgebondenheid geldt voor alle 'entiteiten' van de aanvrager, zodat het niet loont om vee te verplaatsen naar een andere entiteit. En er moeten blijkens de Kamerbrief nog aanpassingen komen op de productieruimte waarop bedrijven aanspraak kunnen maken, die moet nog verder worden ingeperkt. Daarom moet de ontwerpregeling fosfaatbank sowieso nog terug naar de tekentafel, voordat die kan worden vastgesteld.
10 procent afroming bij lease blijft
Verder is Schouten na consultatie met de Landsadvocaat tot de conclusie gekomen dat het schrappen van de 10 procent afroming bij het leasen van fosfaatrechten niet haalbaar is. Dat zou dan moeten gebeuren via een aanpassing in de Meststoffenwet. Maar dan zou de Europese Commissie ook opnieuw moeten beoordelen of er geen sprake is van staatssteun. Want de 10 procent afroming bij lease is juist een belangrijk criterium in de staatssteunbeschikking omdat dit de grondgebondenheid stimuleert. Elke aanpassing die daaraan raakt, vereist een volledig nieuwe beoordeling, en de Europese Commissie betwijfelt ernstig of die dan wordt goedgekeurd, schrijft Schouten.