Innovatief uit de Knel laaiend op minister Schouten
,,Het is onverklaarbaar en onverteerbaar”, zegt woordvoerder Henk Antonissen van Innovatief uit de Knel. ,,De minister komt haar belofte niet na. Ons was toegezegd: zodra er ruimte ontstaat, komen we jullie tegemoet. En nu laat de minister de knelgevallen keihard vallen.”
In de Brusselse staatssteun-beschikking van december 2017 staat dat Nederland toestemming krijgt om fosfaatrechten toe te kennen aan ruim 17.800 melkveebedrijven. Echter, de minister neemt bij de verdeling ook vleesvee- en zoogkoeienbedrijven mee. In totaal krijgen ruim 22.000 veehouders fosfaatrechten. ,,Er is 2 miljoen kilo fosfaatrechten terechtgekomen bij niet-melkleverende bedrijven. Dat is feitelijk onterechte staatssteun”, aldus Antonissen.
1,5 miljoen kilo ruimte
Inmiddels is het ministerie begonnen om die rechten bij vleesveehouders terug te halen. Innovatief uit de Knel wil dat die 2 miljoen kilo fosfaat meteen in mindering wordt gebracht op de totale fosfaatproductie, die momenteel nog een half miljoen kilo boven het plafond zit. Op die manier ontstaat er direct anderhalf miljoen kilo fosfaatruimtie die kan worden toegekend aan de 800 knelgevallen, rekent Antonissen voor. De knelgevallen komen circa 1,2 miljoen kilo fosfaat te kort; er blijft dus zelfs wat over. ,,Maar het ministerie heeft in een briefwisseling met Geesje Rotgers van V-Focus aangegeven dat ze dat niet wil doen.”
Het ministerie stelt dat er te veel rechten zijn uitgegeven en dat er daarom geen ruimte is om vervallen rechten opnieuw uit te geven. Innovatief uit de Knel vindt dit onbegrijpelijk en onverteerbaar, omdat het ministerie zelf de fout heeft gemaakt om die rechten uit te geven aan bedrijven die er geen recht op hadden. Antonissen kent als agrarisch adviseur vele voorbeelden van knelgevallen die nu richting bankroet gaan. ,,Van de 800 knelgevallen zitten er zeker 400 op een dood spoor. Vooruitstrevende bedrijven die meer dan een kwart miljoen hebben geïnvesteerd in duurzame stallen, worden compleet afgeserveerd. Het is schrijnend en ongelofelijk, dit rekenen we de minister zeer zwaar aan.”
Jongvee-opfokbedrijven
Ook jongvee-opfokbedrijven zijn geen melkleverende bedrijven. Volgens Antonissen betekent dit naar de letter van de Brusselse beschikking dat ook die kunnen worden ontheven van de 'molensteen van het fosfaatrechtenstelsel'. Innovatief uit de Knel vindt zich hierin geruggensteund door Vee & Logistiek Nederland, de brancheorganisatie van vee-exporteurs. Ook die willen af van het fosfaatrechtenstelsel, omdat het aanbod van vaarzen voor de export nu drastisch terugloopt.
Echter, of jongvee-opfokbedrijven onder de noemer van melkveebedrijven moeten worden geschaard, daar is de Europese Commissie niet eenduidig over, schrijft vakblad V-Focus. Het hangt namelijk ook af van de Nederlandse definitie van wat een melkveebedrijf is, en die definitie is het ministerie momenteel aan het herzien. Of die de Brusselse toets der kritiek kan doorstaan, is afwachten, aldus het blad.