Vee & Logistiek Nederland luidt de noodklok
'Stel exportvaarzen vrij van fosfaatrechten'
Vee & Logistiek Nederland voerde vanochtend actie op het Binnenhof, met twee pinken uit Woubrugge om de argumenten kracht bij te zetten. Tot voor kort gingen er op jaarbasis 50.000 tot 60.000 fokvaarzen de grens over. Maar vanwege het fosfaatrechtenstel houden veehouders steeds minder jongvee aan. En gespecialiseerde jongvee-opfokbedrijven hebben vaak te weinig fosfaatrechten om vaarzen op te fokken voor export, stelt Bleker. ,,De jongvee-opfok wordt beperkt tot het aantal dieren dat nodig is voor de vervanging van melkvee. Een deel van de veehouders kiest ook voor import van vervangende dieren, dat is de ontwikkeling die nu gaande is”, zegt hij.
De export van fokvaarzen is goed voor een omzet van 75 tot 100 miljoen euro op jaarbasis. In het kielzog van de vaarzen wordt ook kennis en technologie (huisvesting, melkwinning) geëxporteerd, waarmee die exportwaarde nog eens wordt verdubbeld, aldus Bleker. Dat dreigt volgens Vee & Logistiek Nederland nu verloren te gaan.
Simpele oplossing
Niettemin is er volgens Bleker een simpele en behapbare oplossing voor dit probleem: ,,Fokvaarzen die bestemd zijn voor de export vrijstellen van fosfaatrechten. Het gaat om 50.000 dieren per jaar, dat is minder dan 1 procent van de totale fosfaatproductie. Het zijn dieren die in Nederland sowieso niet aan de melk komen en hier verder niet bijdragen aan de fosfaatproductie.” Die boodschap is overgebracht aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer.