Kaspositie melkveebedrijven gedaald in derde kwartaal
Dat meldt de bank ABN Amro op basis van de liquiditeitsgegevens van Agrimatie (Wageningen Economic Research).
De belangrijkste reden voor de gedaalde kaspositie zijn de lagere melkopbrengsten. De melkprijs steeg dan wel met 5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, maar in het tweede kwartaal werd op veel bedrijven ook de nabetaling 2017 uitgekeerd. In vergelijking met het vorige kwartaal werd er gemiddeld minder geïnvesteerd, minder geld geleend en lagen de toegerekende kosten op een lager niveau. In vergelijking met het derde kwartaal van 2017 lagen de melkopbrengsten bijna 4 cent per kilo lager.
Weinig invloed droogte
De droogte leidde tot extra kosten voor beregening en soms tot productiedaling maar heeft nog geen grote invloed op de liquiditeitspositie, volgens de bank. 'Dat zal deze winter echter veranderen als extra ruw- en krachtvoer wordt aangekocht om tekorten aan te vullen', is de verwachting. Deze invloed is het sterkst bij droogtegevoelige en intensieve bedrijven. Gelukkig hadden veel bedrijven vanuit 2017 nog een bovengemiddelde voorraad ruwvoer, weet ABN Amro.
Fosfaatrechten
Tot slot is de invloed van fosfaatwetgeving onmiskenbaar. De kostprijs per kilo melk in Nederland stijgt door daling van de melkproductie en door extra fosfaatkosten. Aankoop van fosfaatrechten gebeurt vaak uit eigen middelen, volgens de bank.
Ten aanzien van de hoeveelheid fosfaatrechten maakt iedere melkveehouder zijn eigen afweging. Wat hiervan de impact zal zijn op de liquiditeitspositie in het vierde kwartaal, is nog lastig in te schatten. De tijd om de veestapel in balans te brengen met de hoeveelheid fosfaatrechten wordt wel steeds korter. Aankoop of lease van fosfaatrechten houdt de omzet uit melkproductie op niveau maar verhoogt ook de kostprijs en liquiditeitsdruk.
In het vierde kwartaal zullen een aantal jaarlijks terugkerende betalingen plaatsvinden. De pacht zal worden betaald en de toeslagrechten en de weidepremies worden ontvangen. Opgeteld verwacht ABN Amro dat de liquiditeitspositie het komend kwartaal verbetert.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: ABN Amro