Droogte tot 2 maanden vooruit te voorspellen
Het gaat dan niet zozeer om de neerslag - die voorspelling houdt met twee weken wel op - maar vooral om de water- en grondwaterstanden. Waterschappen kunnen nu circa twee weken vooruit kijken, op basis van de beschikbare hoeveelheid water in de rivieren in Duitsland en Zwitserland. Met de nieuwe modellen kan dat worden opgerekt tot 1 à 2 maanden, aldus droogte-expert Niko Wanders. ,,Als waterschappen zien dat de Rijn en de IJssel lager komen te staan, dan kunnen ze al vroegtijdig water vasthouden. In het eerste instantie zal de landbouwgrond dan iets minder makkelijk zijn te bewerken, maar later heb je minder snel last van beregeningsverboden.”
Bij een droge zomer zoals die van 2018 is elke dag dat je kunt beregenen, meegenomen, volgens Wanders. Anderzijds: als er goed wordt geanticipeerd op de verwachte droogte, is elke dag dat je als boer níet hoeft te beregenen, eveneens mooi meegenomen, want dat scheelt dieselkosten en bespaart arbeid.
Klimaatverandering
Wanders gaat ervan uit dat droge zomers zoals die van 2018 in de toekomst vaker zullen voorkomen, gezien de klimaatverandering. ,,We hebben geluk gehad dat er tussen 1976 en 2018 niet veel heftige droogtes zijn geweest, maar de komende 50 jaar gaat dat zeker twee, drie keer zo vaak voorkomen”, verwacht hij. ,,Reken maar op eens in de 10, 15 jaar.”
Momenteel staat het neerslagtekort volgens het KNMI nog steeds op bijna 300 millimeter. Wanders hoopt dat er de komende winter voldoende neerslag gaat vallen. ,,Anders komen we volgend voorjaar opnieuw in de problemen.”