Bruil: beschikking fosfaatrechtenstelsel roept vragen op

Het Engelstalige document dateert van 19 december 2017 en is kortgeleden gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid. Een van de eisen die in het document worden genoemd als voorwaarde om in aanmerking te komen voor fosfaatrechten, is het feit dat bedrijven op 1 januari 2018 nog operationeel moeten zijn. Bedrijven die tussen 2015 en eind 217 zijn gestopt, kunnen geen rechten krijgen, zo staat in de goedkeuringsbeschikking. Niettemin hebben bedrijven die in 2017 deelnamen aan de stoppersregeling, wel rechten ontvangen. Bruil vindt dat vreemd. ,,Het document dateert van december 2017. Waarom worden er dan in januari 2018 toch nog rechten uitgekeerd aan stoppers?”
Terugvorderen
Bruil weet van een veehouder die het bedrijf en de fosfaatrechten vorig jaar heeft verkocht, en daarvoor in de plaats een melkveebedrijf in Duitsland heeft gekocht. Daar worden nu de rechten teruggevorderd, geeft hij aan. ,,Maar als je dit doortrekt, zou dat dus voor alle stoppers moeten gelden.” De Nijmeegse advocaat Peter Goumans verwacht dat RVO dat ook inderdaad gaat doen, zo verklaarde hij onlangs al tegenover Boerderij.
Ook bij vleesveehouders worden nu fosfaatrechten teruggevorderd, nu is besloten dat ze die niet nodig hebben. Volgens Bruil is er overigens geen juridische basis voor het intrekken van een toegekend recht. ,,In elk geval niet zonder schadevergoeding.”
De Europese Commissie heeft beoordeeld of het fosfaatrechtenstelsel niet leidt tot ongeoorloofde staatssteun. In de goedkeuringsbeschikking wordt echter alleen gesproken over melkveebedrijven en nergens over jongvee-opfokbedrijven, of vleesvee- of zoogkoeienbedrijven. ,,De beschikking komt niet 1 op 1 overeen met de wettelijke definities en toekenningen. Dat rammelt”, stelt Bruil. Of dit ook impliceert dat jongvee-opfokkers dus ongeoorloofde staatssteun krijgen? ,,Tja, zeg het maar. Het zou kunnen.” De regels rond fosfaatrechten roepen sowieso veel vragen op, geeft hij aan. ,,Niet voor niets worden er zo veel procedures gevoerd.”