Voederwaarde verdroogde verse mais hoger dan ingekuilde
De afgelopen zomer hebben de verdroogde maispercelen veel veehouders hoofdbrekens gekost, aldus het bedrijfslab. Want wat was wijzer, vroeg hakselen of de mais laten staan en hopen dat de kleine kolfjes nog wat zetmeel vormen?
Eurofins Agro heeft 300 verse snijmaismonsters en 300 ingekuilde snijmais monsters met ernstige droogteschade (minder dan 250 gram zetmeel) geanalyseerd. Normaal ontwikkelt mais zetmeel bij de afrijping, maar bij een gering kolfaandeel moet de energiewaarde toch vooral van de plant komen, schrijft het lab. Afgelopen jaar was het VEM-gehalte bij het verse product hoger bij mais met een lager percentage drogestof. Dat komt omdat de planten op dat moment nog veel suikers bevatten vanuit het plantsap. Dat plantsap zorgt er ook voor dat het drogestofpercentage vaak lager is dan je zou verwachten van kolfloze planten.
Andersom
Bij de maiskuilen van verdroogde mais is het verhaal net andersom, volgens Eurofins Agro. Wanneer de kuil droger is, blijft er meer energie behouden. In de kuil worden suikers uit de verse mais omgezet, en daarbij gaat veel energie verloren. Hoe natter de kuil, hoe groter de energieverliezen. Daarom blijft ook in extreme situaties zoals afgelopen zomer het advies van kracht om mais in te kuilen bij een drogestofpercentage van boven de 30, om extreme verliezen te beperken.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Eurofins Agro