‘Nut aanvoer compost en organische mest vaak overschat’
Volgens de commissie is de aanvoer van effectieve organische stof op melkveebedrijven over het algemeen ruim hoger dan de norm die gesteld is voor bouwland. Deze norm is 2.000 kilo effectieve organische stof (EOS) per jaar om de afbraak van organische stof te compenseren. Met een gift van 40 ton drijfmest per hectare wordt dit al gerealiseerd. Daar komen nog de gewasresten van het vanggewas (na maïs) en de zodeopbouw (bij grasland ouder dan 3 jaar) bij.
Uitzonderingen
Uitzonderingen zijn er wat CBGV betreft wel. Droogtegevoelige gronden of percelen die een slechte structuur hebben, kunnen wel wat extra organische stof gebruiken. Dit betreft meestal maïspercelen maar ook zandkoppen binnen graspercelen. Door de droogtegevoeligheid valt de grasgroei op die zandkoppen daar erg tegen en blijft het organisch stofgehalte relatief laag. De commissie geeft aan dat de verhoging van het organisch stofgehalte het begin kan zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Compost effectiever dan drijfmest
De CBGV adviseert daarom alleen de perceelsdelen aan te pakken die het nodig hebben. Daarbij wordt de aanvoer van compost genoemd, boven rundveedrijfmest. Niet alleen de effectieve organische stof van compost is hoger, maar ook hoeft de fosfaat in compost maar voor de helft meegerekend te worden. Ook raadt de commissie aan om compost te rijden bij het opnieuw inzaaien van grasland. Compost strooien op grasland kan, mits de compost van goede kwaliteit is (voldoende fijn), en de compost goed te verdelen is. De hoeveelheden zijn echter beperkt, aldus CBGV.
Schuimaarde
Wanneer bedrijven ook de pH van een perceel willen verhogen, is het advies om voor schuimaarde te kiezen. Dit is een kalkmeststof die snel werkt, weinig fosfaat (ongeveer 1 procent) en tussen de 10 en 15 procent organische stof bevat. Schuimaarde heeft ook een positieve werking op de Calcium/Magnesium-verhouding.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Bemestingsadvies.nl