Nieuw gras komt slecht op door droogte; ‘beregenen noodzakelijk’
Met name percelen die in oktober doorgezaaid zijn, hebben nauwelijks neerslag gehad. „Voor de komende weken wordt niet veel regen voorspeld. Grasland dat net gekiemd is, kan weinig droogte verdragen”, waarschuwt Mark de Beer van Groeikracht. Hij adviseert daarom om vooral op droogtegevoelige zandgronden het gras dat aan het kiemen is te beregenen. Een andere optie is om juist voor het zaaien te beregenen voor een vochtig zaaibed.
„Nu grasland beregenen kan een hoop kosten en frustratie in het voorjaar voorkomen”, stelt De Beer. „Stel dat het nieuwe grasland matig de winter in gaat en misschien nog slechter eruit komt, zal het perceel opnieuw gezaaid moeten worden in het voorjaar. Een voorjaarsinzaai van gras is meestal geen succes vanwege de temperatuur, droogte en onkruiddruk.”
René Verhoeven van VisscherHolland deelt de mening van Groeikracht volledig. „Beregenen kan zeker uit. Het risico dat het mislukt bij niet beregen waarbij er komend voorjaar opnieuw moet worden gezaaid, zorgt ervoor dat het zaaien twee keer zo duur wordt omdat het voor de tweede keer wordt gezaaid. Daarbij ga je bij een voorjaarszaai de eerste twee grassnedes missen die 60 procent van de wintervoorraad 2019-2020 moet worden.”
Karige najaarssnede
Melkveehouder en loonwerker Rick Leijzer uit Etten (GD) maaide afgelopen week nog een hele lichte snede gras. Op onderstaande video is te zien hoe de droogte het bedrijf nog steeds parten speelt. „Ik heb het perceel doorgezaaid. Vooral op de hoge plekken (met name zavel, red.) komt het ingezaaide gras nauwelijks door. Ik denk dat er in totaal niet meer dan 500 kilo drogestof gras af kwam. Om het klaar te hebben voor de winter, heb ik het toch gemaaid. In een goed jaar haal ik hier 16 tot 17 ton drogestof per hectare. Dit jaar blijft de opbrengst op 7 tot 7,5 ton steken."