‘Fosfaatrechten zijn van veehouder en niet van verpachter’
In een brief van 17 oktober 2018 onderstreept LNV minister Schouten dat de fosfaatrechten rusten op een melkveebedrijf en niet gekoppeld zijn aan grond. Ze behoren toe aan de melkveehouder en niet aan de grondeigenaar/verpachter. Melkveehouders hebben de fosfaatrechten toegekend gekregen op basis van het melkvee dat ze op 2 juli 2015 op hun bedrijf hielden. „Fosfaatrechten kunnen wel overgaan naar een ander landbouwbedrijf, bijvoorbeeld door verkoop.” De LNV minister geeft wel aan dat onderlinge afspraken gemaakt kunnen zijn tussen de betrokken partijen die de bevoegdheid tot het overdragen van productierechten beperken. „In principe staat het contractpartijen vrij om de inhoud van een overeenkomst zelf te bepalen.” Dit antwoordt minister Schouten naar aanleiding van vragen door het het CDA. Het CDA vroeg aan de minister of terreinbeherende organisaties aan melkveehouders voorwaarden kunnen stellen dat fosfaatrechten gekoppeld zijn aan de grond en niet overgedragen mogen worden.
Gerechtelijke uitspraak
Met haar duidelijke stellingname loopt de minister vooruit op een gerechtelijke toetsing over wie de fosfaatrechten krijgt toebedeeld: de pachter of de verpachter. Naar alle verwachtingen zal het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor het einde van het jaar een uitspraak doen over een voorbeeldkwestie met een volledig pachtbedrijf. Het proefproces moet duidelijkheid geven over wie de fosfaatrechten krijgt toebedeeld. De pachters zijn van mening dat de fosfaatrechten voor 100 procent moeten worden toebedeeld aan de pachter. Ze zeggen dat er geen vergelijking kan worden gemaakt met het vroegere melkquotum en de huidige fosfaatrechten. Zij vinden dus de minister van LNV op hun hand. Daar staat tegenover dat verpachters aangeven dat zij als eigenaar van grond en gebrouwen ook recht hebben op de helft van de fosfaatrechten of de waarde van deze fosfaatrechten. Daarnaast vinden de verpachters dat zij om toestemming moeten worden gevraagd wanneer de pachter de fosfaatrechten wil verkopen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Ministerie van LNV, Pachterbond BLHB