Inwerkingtreding fosfaatbank vertraagd
De fosfaatbank zal niet op 1 november 2018 in werking treden. LNV minister Carola Schouten moet eerst de knelgevallen en de bezwaren tegen de definitieve fosfaatbeschikking afhandelen voordat ze de fosfaatbank openstelt. Dit kwam donderdag naar voren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de fosfaatbank. Volgens de Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) is de RVO nog volop bezig met de afhandeling van de vele ingediende bezwaren. Voor Geurts en Lodders was dat aanleiding een motie in te dienen met de strekking dat de minister de fosfaatbankregeling pas openstelt nadat RVO alle bezwaren heeft afgewikkeld. „Zo kunnen alle melkveehouders, inclusief de knelgevallen, meedingen naar een ontheffing vanuit de fosfaatbank”, aldus de Twee Kamerleden. Hun motie werd donderdag aangenomen. Aangezien RVO niet binnen twee weken alle bezwaren heeft afgehandeld, zal de voorziene startdatum van 1 november 2018 niet worden gehaald.
Maximum fosfaat
De hoeveelheid fosfaat, waarop individuele bedrijven aanspraak kunnen maken binnen de fosfaatbank, wordt gemaximaliseerd. Hiervoor had Roelof Bisschop (SGP) gepleit middels een ingediende en door de Tweede Kamer aangenomen motie. Bisschop vindt dat voorkomen moet worden dat bedrijven te royale aanvragen indien bij de fosfaatbank. Dit zou kunnen resulteren in een onderbenutting van de fosfaatruimte. Bovendien zou een beperkte groep bedrijven beslag kunnen leggen op de beschikbare ruimte binnen de fosfaatbank. Voor Bisschop reden om via een motie de regering te verzoeken de hoeveelheid fosfaat, waarop individuele bedrijven aanspraak kunnen maken, te maximeren. Een motie van Bisschop om bij toekenning van fosfaatrechten uit de fosfaatbank voorrang te geven aan bedrijven in knel haalde het niet.
Hele bedrijf in ogenschouw
Een door Lodders en Geurts ingediende, en door de Kamer aangenomen, motie zorgt voor een dusdanige aanpassing van de fosfaatbankregeling dat het gehele bedrijf van de veehouder in ogenschouw wordt genomen in de bepaling van de grondgebondenheid, en dus niet alleen de hoofdonderneming. Dit moet excessen voorkomen, waarbij vee van de ene naar de andere entiteit wordt 'verplaatst' om zo te voldoen aan de eis van grondgebondenheid.
Leasekorting
Een motie van Geurts en Lodders om vanaf dit jaar toe te staan dat maximaal 10 procent van de in het bezit zijnde fosfaatrechten verhuurd of gehuurd mogen worden, zonder dat de veehouder wordt geconfronteerd met een afroming van 10 procent, werd donderdag aangehouden. Geurts en Lodders willen via deze weg veehouders handvaten geven om aan het eind van het jaar makkelijker te kunnen sturen op een hogere of lagere melkproductie zonder dat dit leidt tot het moeten aan- of afvoeren van vee.