EU verkleint melkpoederberg met 130.000 ton

Als gevolg van de crisis in de zuivelsector in 2015 en een groot deel van 2016 had de Europese Commissie grote hoeveelheden magere melkpoeder uit de markt gehaald om de melkprijs, die scherp was gedaald, te ondersteunen. Door genoemde verkoop van circa 130.000 ton is de melkpoederberg weliswaar kleiner geworden, maar om te voorkomen dat deze weer aangroeit, hebben de Europese landbouwministers deze week in Luxemburg besloten om de eerder ingestelde drempel van 109.000 ton melkpoeder (die in 2016 werd verhoogd toen de situatie verslechterde) niet langer te handhaven. Voor 2019 wordt de drempel, zoals trouwens ook voor dit jaar, op nul gezet.
Openbare aanbesteding
Dit betekent echter niet dat de interventieregeling helemaal verdwijnt. Indien nodig, zal de Commissie de EU-landbouwministers kunnen vragen om weer melkpoeder op te mogen kopen via een openbare aanbesteding. Per geval zal de Commissie dan een voorstel doen hoeveel melkpoeder er opgekocht moet worden en tegen welke prijs.
De aankoop van melkpoederberg heeft de EU-landbouwkas trouwens een kleine 650 miljoen euro gekost plus nog eens ettelijke miljoenen aan opslagkosten per jaar. In Nederland lag ruim 33.000 ton melkpoeder opgeslagen. In Frankrijk, België en Duitsland lag de meeste melkpoeder opgeslagen met respectievelijk 71.700, 66.200 en 65.600 ton.
Hoge prijs
Intussen doet de ‘oude’ melkpoeder, die uit de interventie komt, het niet zo goed op de markt. Dat is een bekend fenomeen waarmee producenten in het verleden ook veelvuldig werden geconfronteerd. De vaste prijs van circa 1.400 euro per ton vinden de handelaars aan de te hoge kant.
Toch ligt die prijs rond de 260 euro per ton melkpoeder onder de marktprijs. Vorig jaar steeg de melkprijs naar een gemiddelde van 35 cent per liter. Nu zou dat gemiddeld in de EU 33 cent per liter zijn (in Nederland circa 36 cent), terwijl de markt weer wat achteruit gaat en de nog grote voorraden wel eens tot gevolg zouden kunnen hebben, dat de melkprijs weer gaat dalen. Vooral de European Milk Board (EMB) vreest dat. Een woordvoerder van de Commissie in Brussel verklaarde donderdagavond dat het zo’n vaart niet zal lopen nu de interventieregeling geactiveerd kan worden zodra dat noodzakelijk is.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Joyce Kuster