Boterprijs in vrije val, Brussel houdt melkpoederprijzen niet op niveau

Boter werd afgelopen week verhandeld voor 445 euro per 100 kilo. Daarmee daalt de prijs naar het niveau van begin februari. Hoewel de botermarkt flinke klappen krijgt te verduren, ligt de prijs nog steeds ruim boven het langjarig gemiddelde.
Vol melkpoeder blijft ongewijzigd staan op 265 euro per 100 kilo. Mager melkpoeder noteert een miniem plusje van 1 euro en komt daarmee op 154 euro. De veevoervariant blijft staan op 129 euro en ook de prijs van weipoeder wijzigt niet: 73 euro.
Niet automatisch interveniëren
Begin deze week stemde de Europese Raad van Landbouwministers in met een Commissievoorstel om niet automatisch te interveniëren op de melkpoedermarkt. Technisch gesproken wordt de hoeveelheid mager melkpoeder die de Commissie voor een vaste prijs van de markt moet halen, voor 2019 op nul gezet.
Tijdens de crisis in de zuivel heeft de Commissie prijzen enigszins hoog gehouden door massaal melkpoeder in te kopen. Daardoor is de hoeveelheid melkpoeder die de EU in opslag heeft, opgelopen tot bijna 400.000 ton in 2017. Dit legt een flinke druk op de markt, waardoor de wereldmarktprijzen voor melkpoeder gemiddeld 19 procent onder het interventieniveau (de prijs waarbij de Europese Commissie automatisch ingrijpt in de markt, door melkpoeder op te kopen) liggen. Boterprijzen, daarentegen, liggen 117 procent boven het interventieniveau.
Normaal gesproken moet de Commissie tijdens de interventieperiode (van 1 maart tot 30 september) tot 109.000 ton mager melkpoeder automatisch aankopen tegen prijzen van 169,8 euro per 100 kilo. Als die hoeveelheid wordt bereikt, kan de Commissie verder interveniëren door tenders, aankoopvoorstellen voor bepaalde hoeveelheden tegen bepaalde prijzen, uit te schrijven.
Alleen via tenders
Door de interventiehoeveelheid nu op nul te zetten hoeft de Commissie nu enkel via tenders (door middel van inschrijving) in de markt in te grijpen. Op die manier kan ze beter rekening houden met de marktsituatie en van geval tot geval bekijken hoeveel mager melkpoeder ze in wil kopen en tegen welke prijs.
Voor 2018 was de hoeveelheid automatisch in te kopen melkpoeder ook al op nul gesteld; met het besluit van dinsdag wordt die situatie ook voor 2019 doorgetrokken.

Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.