Samenstelling zode stuurt deels de bemesting
De droogte van de afgelopen maanden en de variatie in herstelvermogen van veel percelen zorgen er voor dat op veel bedrijven doorzaai en graslandvernieuwing een belangrijk onderwerp van gesprek is. Wordt de knoop doorgehakt tot uitvoer van één van beiden, dan werpt zich de vraag op met welk graszaadmengsel dat dan zal worden uitgevoerd. Naast productievermogen komt al gauw de smakelijkheid als afweging om de hoek kijken. Met name in de tweede helft van het groeiseizoen moet er extra moeite gedaan worden om de smakelijkheid op peil te houden. Met bemesting is dit in positieve zin deels te sturen. Afbouw van de stikstofbemesting in deze periode of een extra bemesting met een natriumzout zijn beproefde opties. Paradoxaal hangt het effect van de laatste optie echter af van het grassenbestand in uw zode; niet elk grassoort reageert namelijk op een natriumbemesting. Door nu bepaalde keuzes te maken binnen uw graslandmanagement neemt u alvast een voorschot op de smakelijkheid komend jaar. Kortom, welke soorten heb ik graag in mijn zode?
Natrium verlengt de graasduur
Voor een hoge melkproductie van weidend vee is een goede grasopname een eerste vereiste. Dit betekent zorgen voor smakelijk gras. Smakelijkheid is onder andere te sturen door de samenstelling van het grasbestand en gehalte aan mineralen (bijv. natrium). Voldoende natrium in het gras verlengt de graasduur en maakt het gras bovendien minder droogtegevoelig. Als het gaat om samenstelling van het grasbestand, dan is uit onderzoek gebleken dat Engels raaigras, Timothee, klavers en beemdlangbloem grassoorten zijn die koeien graag voor de bek krijgen. Echter, niet elk van deze grassen reageert op dezelfde manier als er voor de smakelijkheid extra natrium wordt aangevoerd. Engels raaigras en kropaar reageren positief op extra natrium-aanvoer en leidt de bemesting tot een hoger natriumgehalte in het gras. Dit hogere gehalte leidt weer tot een hogere grasopname (0,5-1 kg ds/koe/dag) en melk- en vetproductie. Bij Timothee en Roodzwenkgras daarentegen stijgt het natriumgehalte c.q. de grasopname niet door een natriumbemesting.
Natrium essentieel element
De samenstelling van de zode is dus medebepalend of een aanvullende Na-bemesting voldoende effect ressorteert. De koe moet uiteindelijk wel voldoende natrium binnenkrijgen omdat het een essentieel element is voor de voeding. Neem het aspect smakelijkheid nog eens extra onder de loep binnen uw graslandmanagement als u op dit moment voor de keuze staat percelen te verbeteren c.q. te vernieuwen.
Tekst: OCI Agro, NutriNorm.nl
Beeld: Susan Rexwinkel