Column: Continu grasgroei, zware kalveren en melk binnen 4 uur naar 7 graden

Normaal gesproken doen we geen Farmwalks in de winter, deze winter ben ik elke week met de ‘platemeter’ het land in geweest om de grasgroei in de gaten te houden. Het is hier heel belangrijk om je grasgroei in het voorjaar in beeld te hebben. De eerste groep koeien komt 3 weken voor het kalveren terug naar de huiskavel waar ze niet meer dan 5 kilo drogestof vers gras krijgen. Dit in verband met de mineralenbalans in het rantsoen. Daarnaast krijgen ze kuilgras en stro bijgevoerd. Dit jaar hebben we veel meer koeien eerder naar de huiskavel moeten halen. 5 kilo drogestof per koe is niet veel en daarom waren we veel koeien nodig om de grasgroei te onderdrukken. Dit was lastig omdat de gewassen op de ‘run off’s’ (de percelen waar de koeien in droogstand lopen), erg goed groeiden en we dus ook bergen met voederbieten over hadden.
We eindigden met het verkopen van 200 ton voederbieten en het maaien van 40 hectare op de huiskavel. Als je de situatie naar NL verplaatst betekend dat we aan het inkuilen waren in maart. Hierdoor ging onze gemiddelde grashoogte van 3.300 kilo drogestof naar 2.100 kilo drogestof per ha. Een ideaal startpunt om het voorjaar mee in te gaan.
Te zware kalveren
Deze week (van schrijven) is het 1.000ste kalfje geboren en zijn we volop aan het melken. We hebben tot dusver een goed kalfseizoen gehad. We hebben misschien 3 of 4 koeien moeten helpen met kalven. De vaarzen waren een ander verhaal. We hebben enorm zware kalveren uit vaarzen moeten trekken. Er was duidelijk iets misgegaan met de stierkeuze voor de pinken. Dit heeft ons 5 tot 6 vaarzen gekost en daarnaast zullen we 10 tot 15 vaarzen niet meer drachtig kunnen krijgen. Gisterenochtend kwam een vaars bebloed de melkstal binnen, omdat ik het niet vertrouwde heb ik haar uit de koppel gehaald en de veearts gebeld. 2 uur later had ze ruim 20 liter bloed verloren en kon ze niet meer gered worden. Een interne bloeding veroorzaakt door het tochtig worden. Ook zij had een enorm zwaar kalf. We hebben voor dit seizoen 15 Jersey-stieren gekocht tegen het advies van de eigenaar in. Beter kleine kalfjes die niets opleveren dan je toekomstige melkkoeien om zeep helpen met te zware kalveren.
Continue grasgroei monitoren
De koeien doen het goed op het moment. Ze produceren op het moment ruim 30 liter per dag en de dieren zijn goed in conditie. Op dit moment hebben we een klein dipje wat betreft de hoeveelheid vers gras dat we kunnen voeren. Dit komt omdat we de 40 hectare hebben gemaaid. Maar hier groeien we volgende week uit. Dit hebben we bewust gedaan. De hoge graslengtes zorgden er voor dat de kwaliteit van het gras omlaag ging. We plannen onze grasgroei een paar weken voor uit, zodat we in beeld hebben hoeveel gras we nu moeten besparen om over 2 weken 18 kilo drogestof gras te kunnen voeren. Momenteel houden we de koeien op 13 kilo drogestof en voeren we kuil en voederbieten bij om de grasgroei te stimuleren. Elke dag herberekenen we het rantsoen en maken we kleine aanpassingen per perceel om het rantsoen zo stabiel mogelijk te houden.
Melk binnen 4 uur naar 7 graden.
Er zijn nieuwe regels van Fonterra (de melkfabriek). Melk moet binnen 4 uur na de start van het melken een temperatuur van 7 graden hebben. Wij melken momenteel ongeveer 4 uur per keer, waardoor wij dit nooit kunnen halen. Hierdoor hebben we moeten investeren in een nieuwe melkkoeling. Dit aparaat is groter dan een personenauto. Het kan de melk ongeveer met 20 graden af laten koelen zodat het met een temperatuur van 9 graden de melktank in komt. Dus ook hier komen er allemaal extraatjes om de kostprijs te drukken.
Het is voor ons nog even wachten tot de laatste kalfjes geboren worden en over 3 weken beginnen we al weer met insemineren. We zullen de komende paar maand goed de vinger op de pols moeten houden zodat we zoveel mogelijk koeien drachtig kunnen krijgen. Voor mij elke keer de mooiste tijd van het jaar!