Herfstsnede geoogst met kwaliteit voorjaarsgras
Bruine percelen waar geen leven in leek te zitten. Dat was het beeld van een aantal weken geleden. In korte tijd zien de graslanden er weer frisgroen uit. Inmiddels hebben veel veehouders weer een snede gras geoogst. Edward Ensing van Barenbrug ziet het grasland dan ook snel herstellen. „De soep werd minder heet gegeten dan die werd opgediend. De hoge prijzen van ruwvoer zijn inmiddels weer afgekoeld. Door de hoge bodemtemperatuur komen de mineralen weer volop ter beschikking en als het een beetje mee zit kunnen we in oktober ook nog een mooie snede gras oogsten van goede kwaliteit.”
Tekst gaat verder onder de video.
Gras hakselen in de Achterhoek door Loonbedrijf Looman uit Zelhem (GD)
Opbrengst wisselend
De opbrengst van de snede van afgelopen week en deze week, blijkt erg wisselend. Zo meldt Jos Deckers van DSV zaden dat in het zuiden en oosten over het algemeen maar een lichte snede gras is gemaaid. „Hoe noordelijker, hoe zwaarder de snede. Daar hebben ze meer water gehad. In het zuiden is er op dit moment nog steeds sprake van een neerslagtekort.”
Dat sommige veehouders ervoor kiezen om een lichte snede gras te maaien kan volgens Deckers overigens best positief uitpakken. Bij een lichtere snede heb je eerder hergroei en stoelt het gras goed uit. Dat is wel nodig omdat de onkruiddruk op veel plekken hoog is. Op het oog zien deze percelen er mooi groen uit, maar als je goed kijkt zie je ook veel onkruidgrassen doorkomen. Ruwbeemd en straatgras vullen open plekken snel in. Die wortelen veel minder diep en komen na een buitje snel op”, aldus Deckers.
Vooral schade op oudere percelen
Ook Ensing geeft aan dat onkruid(grassen) een punt van aandacht zijn. „Vooral in percelen met ouder gras, komen we veel ‘witte voetjes’ tegen.” Daarbij doelt de productmanager op mindere kwaliteit grassen waarvan het begin van de stengel meestal wit is. „In percelen met een grasmat tot 4 à 5 jaar oud zien we gemiddeld minder open plekken en minder onkruidgrassen opkomen. Je zou verwachten dat ouder gras dieper wortelt en daardoor langer tegen droogte kan. Waarschijnlijk bevatten oudere weides meer onkruidzaden. Bij een beetje vocht kiemen deze snel en zijn ze snel boven. Dat wordt nog wel eens onderschat.” Ook ziet Ensing veel paardenbloemen. „Wat voederwaarde betreft is dat niet erg. Die is met 1200 VEM hoog. Ze nemen alleen veel ruimte in.”
De zaaizaadleveranciers zien duidelijk dat percelen met een goede bodemstructuur en een hoog aandeel organische stof sneller en beter herstellen. „Boeren die de zaakjes wat dat betreft goed op orde hebben, zien hun inspanningen dit jaar beloond”, stelt Ensing.
Doorzaaien kan nog
Veehouders die nog willen doorzaaien kunnen dat nu nog doen. Volgens Deckers zijn de omstandigheden om door te zaaien op dit moment ideaal. „Een beter moment is er niet. De bodemtemperatuur is hoog en er is voldoende vocht aanwezig. Open plekken kan prima met een reguliere doorzaaimachine. Op plekken waar veel straatgras en ruwbeemd staat, is het verstandig om eerst te eggen.”