‘Pas Europese regels houdbaarheidsdata aan'
Dijksma: 'Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken. Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent.
Dat kost geld voor nieuwe boodschappen en bovendien belast het onze natuurlijke hulpbronnen onnodig. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.'
Voedselverspilling
'Tenminste Houdbaar Tot' betekent dat een product niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen door bijvoorbeeld kleurverschillen. De veiligheid is echter langer - soms zelfs maanden na het verlopen - gegarandeerd. Consumenten weten dit vaak niet. Circa 15 procent van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen. In Nederland wordt op jaarbasis 47 kilo eten per persoon weggegooid.
Voorstel voor Europese aanpak
Nederland en Zweden verzoeken de Europese commissie om de lijst met producten zonder houdbaarheidsdatum uit te breiden met rijst, pasta en koffie. Ook is nader onderzoek nodig naar belemmerende regelgeving. Daarnaast moeten landen aangespoord worden om consumenten te wijzen op beperkingen van houdbaarheidsdata.
De Europese Commissie heeft al laten weten de Nederlands/Zweedse voorstellen zeer serieus te nemen. Op 19 mei 2014 staan de voorstellen op de agenda van de vergadering van de ministers van Landbouw van alle Europese lidstaten.