Video: Nieuwe ontwikkeling: soja alleen als plant inkuilen
Soja als GPS oogsten, wat moeten we ons daar bij voorstellen?
„Bij de traditionele sojateelt gaat het om de bonen en voor de veehouderij met name om de sojaschroot. Die bevat meer dan 40 procent eiwit. Bij dit project gaat het juist niet om de boon, maar om de plant. Die wordt geoogst vlak voor de boon zich vult. Het inkuilproces is vergelijkbaar met gras- en maïssilage.
Waarom zetten jullie in op het telen van soja als GPS?
Landbouw staat aan de vooravond van een grote verandering. Soja is een vlinderbloemige en sluit daarom heel goed aan bij de kringloop- en biodiversiteitsgedachte. Bij de teelt als GPS is alleen een startgift nodig van 15 tot 20 kuub drijfmest. Soja kan eind mei, begin juni nog gezaaid worden. Dat betekent eerst nog de mogelijkheid om één of twee sneden gras te oogsten. In september is het gewas al weer van het land zodat grasinzaai na de teelt nog heel goed mogelijk is. Daarbij levert soja als vlinderbloemige nog ongeveer 75 kilo stikstof na.
Maar de sojaboon bevat toch veel meer eiwit dan de plant zelf?
Klopt. Maar het telen van de boon doe je vooral om krachtvoer te vervangen. Deze variant is met name geschikt als ruwvoervervanger. Dit levert namelijk een veel hogere opbrengst, rond de 8 ton drogestof. Het eiwitgehalte is uiteraard een stuk lager, echter met rond de 20 procent nog steeds hoog. Als bemesting is slechts de helft aan stikstof nodig in vergelijking met het telen van soja voor de boon. Daarnaast komt de oogst en bewaring overeen met gras- en maïssilage terwijl de bonen veel meer bewerking vragen. Daar is de doorsnee loonwerker niet op ingericht en de verwerkingskosten zijn ook veel hoger.
Tekst gaat verder onder de video.
Oogst soja als GPS in balen
Vraagt soja nog extra aandacht bij het inkuilen?
In principe kun je het met een doorsnee maaier maaien. Het product liever niet schudden in verband met bladverlies. Daarnaast moet het binnen 24 uur weg zijn en 30 procent drogestof is haalbaar. Verder is het prima aan te rijden of in een baal te persen.
Kan een veehouder tijdens het groeiseizoen nog kiezen of hij het als GPS wil oogsten of dat hij het laat staan en de bonen rijp laat worden?
Dat wordt lastig. Soja als GPS vraagt hele andere rassen dan soja voor de boon. Soja voor GPS bevat enzymen die de plant goed verteerbaar maken voor de koe. Daardoor kunnen je er wel 10 kilo drogestof van voeren. Soja die veredeld is voor de boon is maar beperkt te voeren, tot ongeveer 4 kilo. Voer je meer, dan geeft het problemen bij de vertering.
Op welke percelen kan de soja het beste geteeld worden?
In principe hebben we zowel op zand- als op kleigrond prima ervaringen. Wel dient de pH minimaal 5 en het liefst 5,5 te zijn. Dit geldt overigens ook voor andere vlinderbloemigen.
Wat is de voederwaarde?
De exacte voederwaarde hebben we nog niet goed in beeld. Bestaande ijklijnen om de voederwaarde te bepalen komen niet overeen voor dit gewas. Wel weten we inmiddels uit ervaring dat de koeien het erg smakelijk vinden. We gaan deze winter de betreffende bedrijven die de soja voeren op de voet volgen.