Schouten: 'lease zonder afroming onmogelijk'
Dat schrijft Schouten in een Kamerbrief. De uitzondering voor kleine leasepartijen zou namelijk een wijziging zijn op het fosfaatrechtenstelsel, waardoor de staatssteunprocedure opnieuw doorlopen moet worden. Dat kost enorm veel tijd en de uitkomst zou zeer onzeker zijn. Ook ontschotting tussen de veehouderijsectoren is om dezelfde reden onmogelijk in 2018.
Vleesvee zonder rechten
In de Kamerbrief geeft de minister verder nog meer updates over de stand van zaken omtrent het fosfaatrechtenstelsel. Zo blijkt dat tot en met 6 september in totaal ruim 4.500 overdrachten van fosfaatrechten zijn afgehandeld. Er zijn in totaal bijna 6.000 aanvragen ingediend voor overdracht van fosfaatrechten, maar 1.500 daarvan zijn nog in behandeling of zijn aangehouden.
Dat laatste gebeurt indien de fosfaatrechten gekocht zijn van vleesveehouders. Die zouden namelijk in eerste instantie ook onder het fosfaatrechtenstelsel vallen, maar hebben nu een uitzonderingspositie. Rechten die zijn toegekend aan vleesveehouders, komen daarmee te vervallen.
Schouten heeft met de eurocommissaris ook besproken of het mogelijk is om bedrijven, die in financiële moeilijkheden komen door het fosfaatrechtenstelsel, te helpen. Daarbij zou het in eerste instantie gaan om bedrijven die uit ‘algemeen belang’ zouden moeten blijven bestaan. Die term is moeilijk af te bakenen, aldus de minister. Mede daardoor is geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn om bedrijven verder buiten het fosfaatrechtenstelsel om te steunen.
Verevening
In de brief staat verder een prognose voor de hoeveelheid geproduceerd fosfaat en stikstof van alle diercategorieën in 2018. Daaruit blijkt dat de melkveehouderij met 80,7 miljoen kilogram fosfaat ruim onder het plafond van 84,9 miljoen kilogram lijkt te blijven. Reden voor het NAJK om een oproep te doen aan de minister. De jongerenorganisatie wil graag dat de 4,2 miljoen kilogram ruimte onder de melkveehouders verdeeld wordt. „2018 was een complex jaar”, zegt melkveehouderij-portefeuillehouder Marije Klever van het NAJK. „Het fosfaatrechtenstelsel is van kracht geworden en de melkveehouders moesten leren omgaan met het nieuwe systeem. Er was lange tijd onduidelijkheid over de knelgevallenregeling en veel melkveebedrijven weten pas in december 2018 in welke excretieklasse ze vallen. Veel jonge melkveehouders komen nu in de problemen. Leasen geeft afroming, kopen is duur en de boete is nog onduidelijk. We hopen dat de minister de jonge boeren tegemoet wil komen. Verevening lijkt ons een goede optie.”