Koe gedijt bij vast ritme
Het Wageningse universiteitsblad Resource schrijft dat Van Dixhoorn zich in haar onderzoek richt op transitiekoeien. Alle veranderingen van droogstand naar lactatie hebben invloed op de weerstand van de koe. Dat kan zich uiten in een lage energiebalans, uierontsteking en baarmoederontsteking.
In die periode kampen veel koeien met kleine aandoeningen, maar slechts enkelen worden echt ziek, volgens Van Dixhoorn. Waarom wordt de ene koe wel ziek en de andere niet, onder gelijke omstandigheden? Van Dixhoorn richtte zich in haar onderzoek naar het omslagpunt van gezond naar ziek en zocht met behulp van sensoren naar signalen van verhoogde kwetsbaarheid bij koeien.
Twee indicatoren
Daaruit kwamen twee indicatoren naar voren. In de periode rond afkalven moeten de koeien veel voer opnemen om hun energie op peil te houden. De koeien die vóór afkalven goed eten én een vast voerritme hebben, zijn na afkalven het gezondst. Dat geldt ook voor koeien met een vast dag-nacht-ritme. Koeien die vóór afkalven onrustig zijn met een variabel ritme hebben na afkalven vaker iets onder de leden. Van Dixhoorn gaat deze indicatoren nu op meerdere melkveebedrijven checken, meldt Resource.