Het verschil tussen afdekken en zuurstofdicht afsluiten
Voor de beste kuil moet de toevoer van zuurstof worden afgesloten. De conservering verloopt dan sneller en broei en schimmels krijgen minder kans. Een goede verdichting van de kuil zorgt ervoor dat de zuurstof eruit de gedrukt wordt. Wat natter inkuilen en het gebruik van gewichten in de vorm van een wals of een tweede tractor op de kuil helpen hierbij.
Zuurstofbarriere
Om na het inkuilen de toevoer van zuurstof te minimaliseren is het gebruik van een ‘barrière’ onderfolie essentieel. Een standaard onderfolie zuigt zich vast aan het ruwvoer en zorgt ervoor dat er minder zuurstof tussen de folie en ruwvoer is, maar kan nieuwe toevoer niet tegenhouden. Een barrière folie doet dit wel. Hierdoor is ook in de dagen daarna praktisch geen nieuwe toevoer van zuurstof meer mogelijk. De kuil zal sneller stabiel zijn, want het fermentatieproces kan eerder starten. Er is meer behoudt van energie.
Standaard onderfolie heeft een zuurstof doorlaatbaarheid van 5.000 cm3/m2/dag. MegaBarrier barrière folie heeft een doorlaatbaarheid van 25 cm3/m2/dag. Onderzoek van de Universiteit van Nottingham (Engeland) toont aan dat folie met een zuurstofbarriere voor een aantoonbare vermindering van inkuilverliezen.
Trekkracht
MegaBarrier is gemaakt van andere grondstoffen dan een standaard onderfolie. Daardoor heeft deze folie een hogere scheurweerstand en verdraagt deze een grotere trekkracht. Ideaal bij winderige omstandigheden, maar ook als de kuil vaker geopend moet worden.
De sterkste folies op 1 rol
Gemak, trekkracht en een hoge zuurstofbarriére op 1 rol is mogelijk met het gebruik van MegaCombi. De sterke landbouwfolie MegaplastPower en onderfolie MegaBarrier maken de MegaCombi tot een ideale afdekking van uw kuil. Doordat beide folies op 1 rol zitten, trekt u deze eenvoudig in 1 handeling over de kuil heen.
Tekst: VisscherHolland