PBL: ‘Minder dierlijke eiwitten gaan produceren’
Het tweejaarlijkse rapport werd overhandigd aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en vormt een advies aan het kabinet. Eén van de belangrijkste pijlers in het rapport is het onderwerp ‘Landbouw en Voedsel’, waarin verduurzaming van de sector centraal staat.
Het PBL adviseert in het rapport om de sector te laten verduurzamen. Niet alleen boeren spelen daarbij volgens het adviesorgaan een rol, maar de gehele voedselketen moet zich hard maken voor een duurzamere voedselketen.
Minder vlees
Onderdeel van deze verduurzaming is volgens het PBL de vermindering van de productie én consumptie van dierlijke eiwitten. In plaats daarvan zouden boeren meer plantaardige eiwitten moeten produceren en zouden consumenten het stukje vlees eens vaker moeten laten staan. „Om de lange termijnklimaat- en milieudoelen te halen moet het landbouw- en voedselsysteem verduurzamen”, zegt beleidsmedewerker Martha van Eerdt van het PBL. „Het is hierbij van belang om productie van voedsel en consumptie van voedsel niet los van elkaar te zien.”
Nederland wil de uitstoot van broeikasgassen verminderen, volgens Van Eerdt is voedselproductie daarin belangrijk. „In de Transitieagenda Circulaire Economie, Biomassa en Voedsel is de ambitie geformuleerd dat Nederlanders 10 à 15 procent minder eiwitten consumeren in 2050, waarvan dan 60% plantaardig is”, aldus Van Eerdt. „De ratio hierachter is dat de CO2-voetafdruk van dierlijke eiwitten gemiddeld circa een factor twee groter is dan die van plantaardige eiwitten. Ook de land- en stikstofvoetafdruk van dierlijke eiwitten is groter dan die van plantaardige eiwitten. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat om 1 kg dierlijke eiwitten te produceren 3-5 kg plantaardige eiwitten nodig zijn in de vorm van veevoer.”
Omschakeling
Maar op de vraag of Nederlandse veehouders dan maar plantaardige eiwitten moeten gaan produceren, heeft het PBL nog geen simpel antwoord. „Er ligt geen blauwdruk of macro-economische analyse klaar, over als je een dergelijke eiwittransitie wil hoe je dan het beste kunt omgaan met mogelijke belangentegenstellingen. Bijvoorbeeld de tegenstelling tussen producenten van plantaardige eiwitten en van dierlijke eiwitten.”
„Een mogelijke oplossing voor de belangentegenstelling tussen plantaardige en dierlijke eiwitproducenten kan worden gezocht in de verhoging van dierenwelzijn: de hoeveelheid arbeid per kg vlees is hoger, waardoor boeren met minder dieren toch een volwaardig bedrijf kunnen hebben”, zo stelt Van Eerdt.
Het advies van het PBL vormt voor minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een belangrijk handvat voor de vorming van haar Landbouwvisie. Deze visie presenteert zij zaterdagmiddag 8 september om 14.30 uur in Delfgauw.