Danone België volgt FrieslandCampina-voorbeeld met groeibeperking
Wie meer dan twee procent groeit per jaar, krijgt volgens het nieuwe plan een boete. Vooral voor jonge boeren is het nieuwe beleid een streep door de rekening, zegt woordvoerder Bram Agten van Danone’s producentenorganisatie ‘Beste Melk’ tegen Landbouwleven. „Danone deelde jarenlang een ander verhaal: er zou voldoende ruimte zijn voor een forse productiegroei. En we willen op dit moment niet eens groeien, maar wel de efficiëntie op ons bedrijf vergroten.”
Stroeve onderhandelingen
Onderhandelingen tussen de producentenorganisatie en Danone leverden vooralsnog niets op. Agten: „Er is geen regelmatig, structureel overleg meer. Dat is een breuk met het verleden, waarin dat wel gebeurde.”
Annekatrien De Smedt van Danone begrijpt de bezorgdheid van de boeren, maar wijst op de economische realiteit. „Wij produceren hier in Rotselaar yoghurt voor de Europese markt. De zuivelconsumptie in Europa is licht dalend tot stabiel. Maar onze boeren zijn exponentieel gegroeid. Wij hebben geprobeerd om de aanvoer af te stemmen op de vraag. Wij zijn een yoghurtfabriek en geen melkverkoper.”
Tegenstrijdige eisen
Naast de groeistop introduceert Danone ook nieuwe duurzaamheidseisen. Danone wil onder meer dat de koeien ouder worden en tegelijkertijd het celgetal in de melk lager laten zijn. Dat lijkt een tegenstrijdigheid. Volgens Agten krijgen de eisen van de fabriek een steeds dwingender karakter. „Duurzaamheid is heel belangrijk, maar eisen moeten wel aansluiten bij de praktijk.”
In België leveren een kleine honderd melkveehouders hun melk aan Danone. Zij leveren volgens Agten gezamenlijk ongeveer 110 miljoen liter melk per jaar. De melk wordt in een fabriek in het Vlaams-Brabantse Rotselaar verwerkt tot producten van de bekende merken Activia en Actimel. Een langjarige relatie met Danone betekent afzetzekerheid en een vrij goede melkprijs voor de veehouder en leveringszekerheid en invloed op de kwaliteit en duurzaamheidsaspecten voor Danone.
Om tegemoet te komen aan de melkveehouders, is Danone bereid de exclusiviteitsregeling op te heffen. Boeren mogen daardoor ook een deel van hun melk aan een andere afnemer verkopen.