Droogte beïnvloedt melkaanvoer juli niet
Wel was voor de zesde maand op rij sprake van een krimp, het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden aan het begin van het jaar en het fosfaatrechtenstelsel. Daardoor zagen veel veehouders zich genoodzaakt om vee af te voeren. Tot en met juli 2018 lag de cumulatieve melkaanvoer per saldo 1,4 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.
In de EU als geheel nam de melkaanvoer in juni met anderhalf procent toe, een iets lagere groei dan in mei. Grootste groei vond plaats in Duitsland en Italië, hoewel het groeitempo wat leek af te vlakken. Het herstel van de melkaanvoer zette door in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Polen nam het volume nog maar licht toe. Ook de Ierse melkaanvoer liet in juni nauwelijks groei zien.
Groei buiten Europa
Buiten Europa is volgens ZuivelNL nog altijd sprake van groei. In juni nam de melkaanvoer in Argentinië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de VS toe. In het laatstgenoemde land nam het groeitempo wel af sinds april, met stijgingen van rond 1 procent en minder. In juli bleef de melkaanvoer in de VS zelfs nagenoeg stabiel. Australië noteerde in juni, voor het eerst in ruim een jaar tijd, een afname. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer herstelde in de seizoensmatige lagere productiemaanden na een periode van krimp.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: ZuivelNL