
Meer melk uit eigen ruwvoer, ook tijdens droogte

Gert Anker van De Heus vertelt hoe er meer melk geproduceerd kan worden uit uw eigen ruwvoer. Op vijf locaties zijn er diverse bemestingsobjecten neergelegd. De resultaten van de 1ste en 2de snede met diverse meststoffen, waarbij de focus ligt op opbrengst en kwaliteit van ruw eiwit, delen we met u. In het bijzonder gaan we in op de kwaliteit van het (ingekuilde) gras. De derde snede is verdroogd en bestond uit wat sprieterig materiaal, maar nu staat de 4e snede weer lekker te groeien!
In de toekomst moeten we naar 65% ruw eiwit dekking uit eigen ruwvoer. Een kans om meer melk uit eigen ruwvoer te halen en minder (dure) soya nodig! Ook het management rondom in-en uitkuilen en het gebruik van Bonsilage krijgt op de ruwvoerdag de nodige aandacht. Tenslotte kijken we nog naar de optie om snijmais hoger te hakselen of een deel als MKS te oogsten om de kwaliteit van het ruwvoer te verhogen. En de mogelijkheid om enkele kilogrammen droge stof aan kuilgras extra aan de melkkoeien te kunnen voeren.
Barenbrug besteedt aandacht aan het gras bestand en kijkt met u naar het belang van goede conservering van zowel kuilgras als de binnenkort te oogsten snijmais. Evenals verleden jaar hebben we hier weer een mais rassen demonstratie, waarbij verschillende KWS rassen vrijwel oogstrijp te zien zijn. Ook de mais heeft het zwaar gehad vanwege de droogte, maar gelukkig zit er een redelijke kolf in.
Specialisten van de Heus bespreken hoe met voeding de beste benutting bereikt kan worden van het ruwvoer. Ook is er weer de mogelijkheid om hier een punt te halen op het onderdeel teelt voor de spuitlicentie. En deskundigen van de firma van Iperen nemen een aantal aspecten van gewasbescherming en veiligheid van het gebruik van middelen met u door.
Wilt u als melkveehouder inzicht krijgen en praktische tips ontvangen? Bezoek dan de Ruwvoerdag in IJsselstein op 11 september. Bekijk hier volledige programma en de mogelijkheid om u aan te melden.