Lely gaat in melkverwerking en introduceert Orbiter
Onder de naam Yellow Revolution onthulde melkrobotfabrikant Lely vandaag met het gebruikelijke spektakel haar nieuwste vinding, de Lely Orbiter, een ‘on-farm dairy processor’. „Onze producten dragen de kleur rood, maar het eerste type is altijd geel. Dat is traditie sinds 2005”, verklaarde topman Alexander van der Lely. „De Orbiter is een eerste stap in de toekomst van de melkverwerking.” Van der Lely stelde dat de kloof tussen consument en veehouder alleen maar groter wordt en het nieuwe product een middel is om deze kloof te verkleinen. „We kunnen de rol van de veehouder in de keten ermee vergroten.”
„Onze vinding maakt het mogelijk om melk anders te benaderen, niet meer op fabrieksniveau, maar op koeniveau. De Lely-melkrobot zorgt al voor een schat aan informatie en op basis daarvan kunnen keuzes gemaakt worden, welke melk te separeren en te bottelen”, aldus de topman. De mini-zuivelfabriek is bijvoorbeeld per koe, koefamilie, leeftijd of melksamenstelling in te regelen en werkt volledig automatisch. „Het wordt per boerderij mogelijk om zelf een merk samen te stellen.”
‘De lekkerste melk’
Melkveehouder Guus van Roessel is bezig het bedrijf van zijn ouders over te nemen en heeft daarnaast een baan als directeur Business Development bij Lely. Het melkveebedrijf met twee melkrobots is al sinds 1985 biologisch. „In de omgeving is veel recreatie en natuurontwikkeling en verder werken we samen met scholen, waarbij ons bedrijf als soort van ‘living lab’ geldt. Het loopt allemaal goed, maar mijn ambitie strekte verder. Ik liep rond met de gedachte ‘wat als wij nou de lekkerste melk hebben’ en dat liet me niet los”, vertelt Van Roessel over de ontstaansgeschiedenis van de Orbiter.
„Met de vinding kan ik de manier waarop ik boer vermarkten en ook nog continu de gewenste kwaliteit leveren”, stelt de veehouder. „Snel nadat de koe is gemolken, zit de melk gepasteuriseerd in de fles. Het product hoeft niet eerst lang te worden opgeslagen, voordat het wordt getransporteerd en verpakt. Ten opzichte van standaardmelk in de supermarkt is er een aantal koppelpunten uit en dat is goed voor de houdbaarheid.” Van Roessel heeft inmiddels een deal weten te sluiten met Albert Heijn en zodoende is vanaf 9 september in het hele land onder de naam ‘mijn melk’ melk van zijn koeien te koop. De veehouder koos in eerste instantie voor vier van zijn koefamilies, de Aukjes, Kitty’s, Cootjes en Moevchens, zodat de consument weet van welke koe(familie) ze melk drinkt. „Een fles van 800 milliliter kost 1,69 euro, al weet ik niet wat Albert Heijn gaat doen.”
Kwaliteit garanderen in opkomende landen
De nieuwe loot aan de Lely-boom is volgens Van der Lely geschikt voor een omvang van twee tot vier melkrobots, al kan deze nog worden opgeschakeld. Omdat geïnteresseerde veehouders ook voor afzet dienen te zorgen, lijkt een grootschalige vermarkting in Nederland niet direct voor de hand te liggen. Desalniettemin verwacht het bedrijf volgend jaar enkele ‘zuivelfabriekjes’ te kunnen installeren en ziet het opkomende landen als China ook als groeimarkt. „Daar is potentieel om kwaliteit te garanderen.” Over wat een Orbiter kost, wil Van der Lely nog weinig kwijt. „Je melkprijs gaat omhoog en daarmee is het goed terug te verdienen.”
Een animatie van de werking van de Lely Orbiter is hier te vinden.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Anne Hiemstra